Albiol avisa que el govern espanyol "no permetrà" que la llei de transitorietat entri en vigor i no descarta aplicar l'article 155
Iceta qualifica la normativa de "nou engany" i adverteix que cal una majoria de dos terços per substituir l'Estatut. Arrimadas qualifica la llei de "barbaritat jurídica"
BarcelonaDesprés que Junts pel Sí i la CUP hagin fet pública la llei de transitorietat jurídica, l'oposició ha sortit ràpidament a carregar contra la norma que, en cas de guanyar el 'sí' al referèndum, regirà el nou estat català fins a l'aprovació d'una Constitució. El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha advertit que el govern espanyol "no permetrà que es violenti la democràcia i l'estat de dret i, per tant, tampoc deixarà que entri en vigor" la llei de transitorietat jurídica. De fet, Albiol ha sigut taxatiu: "Després de l'1 d'octubre, Catalunya continuarà sent Espanya mal que els pesi".
El líder popular no ha descartat l'opció d'aplicar l'article 155 de la Constitució, tot i que ha reconegut que seria una "opció extrema" perquè abans de recórrer a aquesta possibilitat, l'estat de dret "té un gran ventall de possibilitats". Albiol ha criticat que "en cap país civilitzat s'aprovaria una llei per crear una república en 35 dies" i, per això, considera que Junts pel Sí i la CUP es faran enrere a l'hora de tramitar les normes que han de servir per fer la desconnexió. Albiol ha desafiat el sobiranisme a desobeir les suspensions del Tribunal Constitucional. "Si fossin independentistes de debò, no els preocuparia el que digués el TC", ha etzibat el líder popular.
El líder del PP, de fet, creu que Junts pel Sí i la CUP han decidit presentar aquest dilluns la normativa "per tapar la vergonya del comportament dels independentistes" durant la manifestació d'aquest dissabte contra el terrorisme.
Cs considera que la norma suposa "la fi del processisme" i augura eleccions
Per la seva banda, la líder de l'oposició i cap de files de Cs, Inés Arrimadas, també s'ha mostrat convençuda que les lleis de desconnexió com la de transitorietat jurídica "no entraran en vigor" perquè el Tribunal Constitucional les suspendrà prèviament. Arrimadas veu la presentació d'aquesta normativa com "la fi del processisme" i també creu que s'ha fet aquest dilluns "a corre-cuita i amb improvisacions" per tapar les proclames independentistes de la manifestació de dissabte.
"Volen declarar la independència en 30 dies, i això no s'ho creu ningú", ha criticat Arrimadas. Ciutadans, de fet, considera que les lleis de desconnexió són "una barbaritat jurídica" i considera que el sobiranisme ja comença a parlar d'eleccions i ho veu com una oportunitat perquè el partit taronja "lideri" una alternativa al sobiranisme a Catalunya.
Iceta veu la normativa com un "nou engany"
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que la presentació de la llei de transitorietat no és més que "un nou engany d'un procés enganyós. Ni el dia 1 d'octubre tindrem un referèndum efectiu, vinculant i amb garanties, ni el dia 2 tindrem una república", ha afegit en roda de premsa des de la seu del partit.
El líder socialista ha insistit que "per moltes maniobres parlamentàries o simulacions, som davant d'un episodi més d'un Procés que sembla inacabable i que no porta enlloc. És un pas més cap a una direcció i objectius equivocats. No afegeix res".
Iceta ha aprofitat per recordar, a més, que la llei de transitorietat pretén substituir l'Estatut i que, per fer-ho, es requereix una majoria de dos terços del Parlament, una majoria "obligada", ha dit, tot i afegir que no dubta que els grups independentistes estan disposats a "saltar-se la llei".
Després de mesos de secretisme, aquest dilluns al matí Junts pel Sí i la CUP han presentat la llei de transitorietat jurídica al Parlament. La llei, de 89 articles i 3 disposicions addicionals, ha estat batejada amb el títol Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República, i s'aprovarà abans del referèndum de l'1 d'octubre, segons han avançat en roda de premsa. Per tant, els votants de l'1-O sabran quines seran les conseqüències de la victòria del 'sí' abans de dipositar el vot.
El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas, ha explicat que, mentre que la llei del referèndum permet que els ciutadans votin per decidir sobre la independència, la llei de transitorietat serà el marc legal transitori entre el referèndum i les eleccions constituents. De totes maneres, ni JxSí ni la CUP han volgut donar detalls de com es tramitarà aquesta llei ni de si s'aprovarà en el mateix dia que la llei del referèndum, i han preferit no explicar el contingut de la llei a la sala de premsa.