Ibarretxe acusa Espanya de tenir "un problema amb la democràcia, no amb Catalunya"
El nou portaveu del Govern, Jordi Turull, avisa que "ningú aturarà aquest tsunami democràtic" davant l'anunci del fiscal general de l'estat de perseguir els voluntaris de l'1-O
BarcelonaL'exlehendakari del País Basc, Joan José Ibarretxe, ha deixat clar que "Espanya té un problema amb la democràcia, no amb Catalunya". En un dinar col·loqui organitzat pel diari 'El Punt Avui' al Centre Cultural del Born, l'expresident basc ha esperonat el poble català a mantenir la votació com "una festa democràtica" i ha afirmat que la reacció del govern espanyol “desanaturalitzant, espiant, amenaçant i utilitzant la justícia” posa en evidència “la feblesa de l’Estat”. "La fortalesa del partit conservador és el que va permetre el referèndum a Escòcia". "¿És democràtic que apliqui la Constitució a Euskadi amb un 30% de participació?", s'ha preguntat Ibarretxe. El dirigent del PNB no s'ha volgut mullar sobre on és capaç d'arribar l'Estat per frenar el referèndum, però ha reiterat que "tots estem a favor de les consultes pactades; la unilateralitat no existeix si l'altra part no s'asseu a la taula".
Ibarretxe no ha passat per alt la seva proposta fallida d'aconseguir un nou estatut polític per a Euskadi amb una millora substancial de l'autogovern que va ser aprovat pel Parlament basc el 2004 i tombat pel Congrés un any més tard amb els vots en contra de PP, PSOE, IU, CC i CHA. "Vam reclamar una innovació del dret a l'autodeterminació a partir del dret a decidir que ja es reivindicava abans d'ETA, però vam anar al camp u i vam haver de tornar al campament base però vam deixar les cordes i Catalunya les ha agafat".
L'expresident basc ha afirmat que "les estratègies són múltiples i variades, però tots els dirigents del PNB tenim clar que el poble català i basc tenen dret a decidir el seu futur" en relació amb el suport dels nacionalistes bascos als pressupostos del PP. "No ens barallem entre germans", ha reblat Ibarretxe, que ha ironitzat que "ara els bascos són els pragmàtics i els catalans els eixelebrats que han perdut el seny". "Us desitgem tota la sort del món i us estem mirant perquè compartim el mateix anhel", ha sentenciat Ibarretxe, que confia que el sobiranisme es revifi al País Basc. "Sempre sí amb els catalans, com deia l'exlehendakari Aguirre; estarem amb vosaltres l'1 d'octubre, el dia 2, el 3 i d'aquí 300 anys".
El nou conseller de Presidència, Jordi Turull, també present a l'acte, ha advertit que "el dia 2 d'octubre el cas de Catalunya deixarà de ser un afer intern i tindrà abast internacional, perquè totes les cancelleries tenen una carpeta del Procés i es pronunciaran". Turull s'ha mostrat irònic amb el procediment que el Tribunal de Comptes ha obert per decidir si l’expresident Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau han de pagar cinc milions d’euros pel cost que va tenir el 9-N. “Si es pensen que per cinc milions pararem això de la independència és per fotre’s a riure" ha dit Turull, que ha assenyalat "que toca a menys d'un euro per català". Sobre l'anunci del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, de perseguir els voluntaris que participin en el referèndum de l'1 d'octubre s'ha preguntat "si apagaran el foc amb benzina". Turull ha deixat clar que el procés sobiranista "és un tsunami democràtic que ningú aturarà; nosaltres tenim la gent, centenars de noms i cognoms al darrere, si ens inhabiliten, que siguin els ciutadans de Catalunya".
Turull, que ha revelat que coneix molta gent del PP, Cs, PSC i CSQP que votarà l'1-O, ha coincidit amb Ibarretxe que la consecució de la independència dependrà de la fortalesa del poble català. "Si fallem serà error nostre", ha assegurat, abans d'afegir que "els hiperventilats s'agafin 75 dies d'excedència" per poder seguir avançant amb calma. "Jo començaria a fer números", ha avisat Turull, preguntat per si Espanya està fent estudis sobre la seva viabilitat econòmica sense Catalunya, tot i defensar com ha fet sempre el 'win-win'. "Si a Espanya li va bé econòmicament, a Catalunya o al País Basc també li aniran bé les coses, i a l'inrevés; el problema és perdre la personalitat, perquè passa a ser un fantasma colonitzat", ha afegit Ibarretxe, que considera que el problema de Catalunya i Euskadi és "la dependència de l'Estat, perquè els serveis socials que ofereix són dolents".
Pel que fa a l'esperada compra d'urnes, Turull ha ironitzat: "Devem ser l'únic país on discutim quan les tindrem i no com les omplim. Les urnes les tindrem, no ens deixem arrossegar per la logística, si l'Estat no explica com actuarà, nosaltres tampoc ho hem de fer, perquè pecaríem d'ingenus". En clau interna, ha reconegut que té un "sentiment agredolç" per haver hagut de rellevar la seva antecessora en el càrrec, Neus Munté, amb qui ha dit que són "grans amics". "L'objectiu és guanyar el partit; d'aquí un temps n'hi haurà uns altres, les responsabilitats polítiques no són per a tota la vida", ha afegit el nou portaveu del Govern.