El 45% dels catalans votaria 'sí' a la independència

Segons un estudi d'ESADE, l'opció sobiranista s'ha triplicat en l'última dècada

El 10-J ja va ser un clam independentista de resposta al TC
Núria Martínez
23/02/2011
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El 45% dels catalans votaria que sí a la pregunta “ vol vostè un estat independent dins de la Unió Europea” segons una enquesta publicada per ESADE i la Fundació Carulla. A més, aquest estudi demostra que l'opció sobiranista s'ha triplicat en l'última dècada, ja que actualment, un 21% de la població s'hi declara favorable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sondeig que es va fer a 1.200 persones entre el maig i el juny del 2009, explica que un 50% dels enquestats se senten còmodes dins d'un estat autonòmic, i que l'independentisme ja supera l'opció federalista que se situa en el 20%. Aquest ha estat realitzat per un grup d'investigadors codirigits pel director acadèmic de la càtedra Lideratges i Governació de ESADE, Ángel Castiñeira, i pel catedràtic emèrit de la Universitat de Deusto Javier Elzo, a més de rebre el suport de la Fundació Carulla. Elzo ha avisat que des d'aleshores Catalunya ha viscut esdeveniments com la sentència de l'Estatut del Tribunal Constitucional, l'editorial conjunt dels diaris catalans i la gran manifestació del 10 de juliol de 2010, que encara han potenciat més aquest sentiment.

Altres dades que es mostren a l'enquesta són que a nivell geogràfic, la majoria dels enquestats que se senten "només catalans" viuen en localitats de menys de 10.000 habitants, mentre que els que s'identifiquen com "només espanyols" viuen en grans ciutats.

També, recull que els votants de PSC i PP, en un 60%, i de Ciutadans, en un 87%, consideren que l'autonomia actual és adequada. En canvi, el 79,5% dels electors d'ERC, el 57,2% de CIU i el 54,2% d'ICV pensen que el sistema autonòmic és "insuficient".

Finalment, l'anàlisi conclou que la valoració dels partits polítics és "molt baixa". Prova d'això és que l'any 2000, la mitjana de valoració de la política catalana era del 6,46 sobre 10, mentre que actualment frega l'aprovat, amb un 4,95 de mitjana.

stats