Homs nega que existís cap acord amb PP i C's per decidir la mesa del Congrés

El portaveu del PP a la cambra, Rafael Hernando, confirma que va arribar a un "acord puntual" amb PDC, PNB i CC

Francesc Homs és el cap de files al Congrés de Diputats de Democràcia i Llibertat, que integra CDC, Demòcrates i Reagrupament.
Ara
20/07/2016
3 min

MadridLa ressaca del ple de constitució del Congrés encara dura. L'endemà que l'exministra Ana Pastor substituís el socialista Patxi López com a presidenta de la cambra, l'aritmètica de la votació encara porta cua. Aquest dimecres, en declaracions a Catalunya Ràdio i RAC1, el portaveu del PDC, Francesc Homs, ha negat que existís un acord amb PP o Ciutadans per determinar la composició de la mesa a canvi d'assegurar-se el grup propi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No tenim cap acord polític", ha afirmat, i ha subratllat que al seu grup no li agrada ni PP ni PSOE, i per això es van abstenir en l'elecció del president. Pel que fa a les votacions sobre els vicepresidents i secretaris de la mesa –en què PP i C's van rebre deu vots extres arribats des de partits nacionalistes–, ha afirmat que no sap d'on surten "els vots que ballen", però ha subratllat que aquesta desena de vots no canvien res perquè l'únic que han decidit és qui és el vicepresident tercer i qui és el quart.

Homs ha atribuït tot l'enrenou al fet que "els vots independentistes són molt incòmodes per als partits espanyols", i ha assegurat que li agradaria que la votació de la mesa "no fos secreta" i se sabés què fan els 350 diputats. A més, ha negat que hi hagi cap acord per assegurar-se el grup parlamentari, ja que s'ha mostrat convençut que el PDC hi té dret malgrat no haver arribat al 15% dels vots a les quatre províncies catalanes. "Si tu tens dret a alguna cosa, per què n'has de fer negociació?", ha preguntat.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha confirmat, en canvi, que va arribar a un "acord puntual" amb PNB, PDC i Coalició Canària perquè no es "frustrés" el pacte amb Ciutadans. Els populars volien "blindar-se" la vicepresidència tercera del Congrés, però alhora volien mantenir el pacte amb els de Rivera per garantir que tinguessin la vicepresidència primera.

Ciutadans no es dóna per al·ludit i assegura que no sabia res del pacte. Rivera sosté que el seu únic acord és que els populars els cedissin 64 vots. El seu portaveu al Congrés, José Manuel Villegas, ha dit que si es confirmés un pacte del PP amb PNB i PDC de cara a la investidura, ells es replantejarien la seva "abstenció tècnica". "No es pot pactar amb els independentistes", ha insistit.

Incomoditat al PP de Catalunya

L’enrenou generat per la votació de la mesa del Congrés també afecta el PP a Catalunya, que viu amb incomoditat la possibilitat que els populars facilitin que el Partit Demòcrata de Catalunya (PDC) tingui grup propi a la cambra baixa. El líder dels conservadors al Parlament, Xavier Garcia Albiol, va admetre ahir que no li ve “de gust” que el partit d’Artur Mas tingui més “visibilitat”, però va subratllar que és la mesa del Congrés qui ho ha de decidir en base al reglament.

Fonts de l’executiva del PP a Catalunya admeten que la situació els molesta, ja que posa en qüestió l’estratègia del partit al principat, centrada a marcar perfil dur amb els independentistes aprofitant que Ciutadans està virant el seu discurs per intentar ocupar l’espai que tradicionalment havia correspost a l’antiga CiU. A més, els populars han vist com des de Societat Civil Catalana s’ha posat en marxa una campanya contrària al fet que el PDC tingui grup propi que ja han subscrit públicament militants i regidors populars.

Joan Tardà: "Cal no cometre cap error"

La candidata del PSC el 26-J, Meritxell Batet, creu que Rajoy està més a prop de la investidura després del suport de PDC i CC. "Amb la votació d'ahir queda clar que Rajoy té molts punts per ser president del govern. Podria ser investit en primera volta i qualsevol altre escenari sembla que queda descartat", ha dit en declaracions des del Congrés. Batet creu que la pregunta que cal fer-se avui no és d'on vénen els 10 vots prestats al PP, sinó a canvi de què s'han donat.

Des de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant no ha volgut valorar els vots al Congrés al·legant que no opina sobre "vots o no de grups que van decidir presentar-se a unes eleccions a les quals no s'haurien d'haver presentat".

Abans, també a Catalunya Ràdio, el diputat d'ERC Joan Tardà ha mostrat la seva incomoditat amb la situació. Tot i no voler burxar en el sentit del vot del Partit Demòcrata, el dirigent republicà ha subratllat que en el procés actual "cal no cometre cap error", i ha reconegut que ell no hauria cedit cap vot favorable a PP o C's. Tanmateix, ha admès que el joc parlamentari "permet cabrioles d'aquestes".

El republicà s'ha mostrat especialment dolgut amb Raimundo Viejo, a qui ha retret un tuit que va fer aquest dimarts després de la votació en què assegurava que "els familiars de les víctimes d'Angrois no oblidaran mai" que amb la seva abstenció ERC i PDC van permetre que la presidenta del Congrés sigui l'exministra de Foment Ana Pastor.

stats