PROCÉS SOBIRANISTA

La Hisenda catalana, “a punt” per recaptar tots els impostos espanyols

Puigdemont elogia “la guia de conducta” del Consell de Garanties

El vicepresident Oriol Junqueras i el president Carles Puigdemont durant la signatura del conveni de la Hisenda catalana.
A.s.
08/07/2017
2 min

BarcelonaL’agenda del president Carles Puigdemont d’ahir tenia dues cites destacades que li van permetre pronunciar-se sobre dos temes que inquieten molts catalans. D’una banda, a tres mesos del referèndum, si surt que sí, ¿el Govern està preparat per assumir la desconnexió econòmica d’Espanya pel que fa a la recaptació d’impostos? I, de l’altra, ¿el Govern farà cas del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que dijous va posar en qüestió la desconnexió exprés?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la signatura d’un nou conveni entre les quatre diputacions catalanes i la Generalitat per culminar el desplegament de la Hisenda catalana, el president Puigdemont va recordar que les administracions catalanes avui gestionen només el 10% del conjunt de tributs que paguen ciutadans i empreses, i va assegurar que la Generalitat està “a punt per assumir, quan sigui necessari, la resta d’impostos que encara passen per l’Agència Tributària espanyola”. En gran part, el president de la Generalitat fa aquesta afirmació perquè des de l’1 de juliol està en funcionament el nou programa informàtic de l’Agència Tributària Catalana, l’E-spriu, que a diferència de l’anterior -el G@udí- està capacitat per gestionar tots els impostos que paguen els catalans, inclosos els que gestiona directament la Hisenda espanyola.

En tot cas, l’estructura que prepara la Generalitat -va afirmar Puigdemont-“no és només un sistema de recaptació, sinó que vol ser un engranatge millor” que el model fiscal i tributari que fa servir l’Estat actualment. “No volem una rèplica de la Hisenda espanyola, sinó una de més moderna i independent, amb resultats, transparència i eficiència, un model de servei basat en la confiança entre administracions i entre administració i contribuents”, va sentenciar.

Acceptar el consell del Consell

A la tarda el president va assistir a la presa de possessió de Margarida Gil com a nova membre del Consell de Garanties Estatutàries, una cita amb certa morbositat, ja que es produïa just l’endemà que aquest òrgan consultiu qüestionés -per unanimitat- que es pugui utilitzar el mecanisme de lectura única per aprovar en un sol dia les lleis del referèndum i la de transitorietat. “Ens marqueu una guia de conducta que busquem sempre la manera de complir”, va dir-los el president, després d’assegurar que creuen en la institució i que, encara que li hauria agradat que els seus dictàmens fossin vinculants, “això no li ha restat rigor ni autoritat”. Puigdemont va reiterar que el futur de Catalunya serà el que triïn els ciutadans, i que el que vulguin sempre ha d’estar acompanyat pel rigor, “i el rigor es basa en una idea del dret, de les lleis, de l’actitud i de la conducta pública que no pot oblidar mai el bé comú”.

El president del Consell de Garanties, Joan Egea, va recordar al president també que, “de la mateixa manera que el fet de tenir autoritas no significa que qui la té pugui atribuir-se la potestat de decidir del poder polític, qui té la potestas convé que tingui en compte el consell de qui posseeix l’experiència jurídica per poder decidir després més informadament”.

stats