LA RELACIÓ DELS SOCIS

El Govern s’obre a negociar-ho tot si la CUP retira el veto

Els cupaires registren l’esmena a la totalitat i avisen que si no es fan uns nous comptes no hi haurà acord

Puigdemont, Junqueras, Munté i Romeva al ple del Parlament.
Oriol March / Laia Vicens
01/06/2016
4 min

BarcelonaEs pot parlar -pràcticament- de tot si es retira l’esmena a la totalitat. Aquest és el missatge que va enviar ahir el Govern a la CUP en ple pols per la negociació dels pressupostos, que la setmana que ve arribaran al Parlament per sotmetre’s al veredicte de la cambra i saber si es tramitaran o no. L’executiu, segons va explicar ahir la consellera de la Presidència, Neus Munté, està obert a “parlar de tot” sempre que l’esquerra anticapitalista permeti el debat sobre els comptes. Va excloure de l’equació -també ho va fer el secretari d’Economia, Pere Aragonès- l’incompliment del dèficit imposat per l’Estat. “¿Qui finançarà el dèficit de més que fem? Si no te’l finança cap entitat, ho fan els proveïdors, i això vol dir hospitals, ajuntaments i entitats socials”, va apuntar Aragonès en una entrevista a l’ACN. Posar per escrit saltar-se el límit marcat per Hisenda és, precisament, una de les exigències fixades per la CUP, que ahir va registrar l’esmena a la totalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿En quin punt estan les converses? Segons diverses fonts consultades per l’ARA, al llarg dels últims dies hi ha hagut contactes a nivell governamental i parlamentari amb totes les parts interessades. Fins i tot, asseguren les mateixes veus, una trobada la setmana passada entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, i representants anticapitalistes. No s’hi va entrar al detall, però sí que es van avaluar les línies mestres del projecte de pressupostos presentat per Junqueras el dia anterior. El relat oficial és que “queden dies per negociar”, però el fet que la CUP registrés l’esmena a la totalitat va molestar l’executiu, que volia evitar-la.

Tanmateix, les partides concretes dels comptes sí que s’han abordat al llarg de l’última setmana. “Hi ha hagut trobades amb els números dels comptes damunt la taula”, asseguren fonts parlamentàries. Es tracta de reunions -ja n’hi va haver abans de la presentació dels pressupostos- en què s’ha tractat l’escenari fiscal a Catalunya a través d’informes elaborats per Economia. Hi ha consens per abaixar l’IRPF a les rendes baixes -especialment les situades entre 17.000 euros i 30.000 euros anuals, aproximadament un milió de persones-, però tocar la pressió a les rendes superiors a 90.000 euros és una línia vermella -almenys per ara- a CDC.

Més “progressivitat”

La CUP també ha reclamat retocar els trams de l’impost de patrimoni i el de successions. Pel que fa a aquest últim, Catalunya Sí que es Pot també demana una reforma, que es debatrà avui al ple, per collar els republicans perquè permetin recaptar entre 400.000 euros i mig milió més del 5% de les herències. El Govern no preveu modificacions en aquest sentit, però hi ha veus dins de Junts pel Sí que ho trobarien “raonable”. La idea que sobrevola la negociació és aconseguir més “progressivitat” en matèria d’impostos. ERC és més procliu a fer gestos cap als cupaires -els troben “absolutament fiables”, com li agrada dir a Junqueras-, però CDC arrufa el nas en vigílies d’una campanya electoral en què els nacionalistes volen recobrar perfil ideològic després de l’operació política de Junts pel Sí.

Tot i que ja hi ha dirigents de la coalició que no descarten l’escenari de prorrogar els pressupostos i tornar a començar amb la vista posada als comptes del 2017, el discurs oficial és que hi ha marge. “A porta tancada tot avança millor”, mantenen fonts parlamentàries. Aragonès, en la mateixa entrevista a l’ACN, va voler avisar que una pròrroga afecta directament les estructures d’estat bàsiques, com és el cas de la Hisenda pròpia i la conselleria d’Exteriors. Puigdemont, de moment, manté un perfil discret en les converses i confia en Junqueras per arribar a una entesa amb la CUP.

Els anticapitalistes, per la seva banda, van optar ahir per tensar la corda amb Junts pel Sí i marcar perfil. Els va enervar que Munté insinués que hi havia marge perquè no presentessin l’esmena i, acte seguit, van enviar una tècnica del grup parlamentari a entrar al registre del Parlament el text contrari al projecte de pressupostos de Junqueras. En una roda de premsa amb un to irat, la CUP va passar a l’atac i va dirigir-se directament al Govern per demanar-li que “es posi a treballar” per presentar una proposta de pressupostos que incorpori les seves demandes. “Que es deixin de mirar el dit i mirin la lluna”, va resumir la diputada Eulàlia Reguant. Amb l’esmena ja registrada, la CUP pressiona al màxim el Govern perquè presenti uns nous pressupostos que puguin avalar les bases, cada vegada més inquietes amb l’acord amb JxSí.

Qualsevol acord passa, insisteixen, per la presentació d’uns nous comptes que incorporin “canvis profunds”. El membre del secretariat de la CUP Xevi Generó també va passar la pilota a Junts pel Sí i va elevar el to per respondre a Munté. Així, va negar que el procés només queda “tocat” si no es prioritza la declaració de ruptura del 9-N.

Els cupaires, repetint l’estratègia de la negociació per a la investidura, prova d’espolsar-se la pressió de sobre i fien l’acord a qualsevol moviment intern que pugui fer el Govern o el grup de Junts pel Sí.

stats