Puigdemont: "Sabem que hi ha riscos però desertar de la democràcia tindria un preu molt alt per a les futures generacions"

El Govern promet que l'1-O tindrà totes les garanties per poder votar "com sempre". Les novetats seran la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya i l'arribada d'observadors internacionals

Els diputats de JxSí i els membres del Govern a l'escenari del TNC
Aleix Moldes / Núria Orriols
04/07/2017
3 min

BarcelonaEl Govern es compromet per llei a proclamar la independència de Catalunya si el 'sí' guanya l'1 d'octubre i a convocar eleccions autonòmiques si triomfa el 'no'. La llei del referèndum ha vist la llum aquest dimarts després de mesos d'especulacions. Ho ha fet al matí al Parlament en un acte conjunt entre JxSí i la CUP i, al vespre, al Teatre Nacional de Catalunya, ha sigut el Govern qui ha refermat el compromís amb l'1-O sense donar gaires respostes a les preguntes que encara són a sobre la taula, com la configuració del cens i la compra de les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot plegat emparat per una llei que s'aprovarà a finals d'agost i que el Govern assegura que complirà sense importar-li les conseqüències: "Té riscos. És legítim que ens facin molt de respecte. Però desertar de la democràcia, rendir-nos, resignar-nos, té un preu encara més alt i durador per a les futures generacions", ha subratllat el president del Govern, Carles Puigdemont, l'encarregat de tancar un acte al qual han assistit un miler de persones.

"El dia 1 d'octubre hi haurà un vot decisiu que ens comprometem a respectar", ha insistit. El referèndum, "vinculant", és, segons Puigdemont, "probablement el motor dels canvis que estan desitjant tant els votants del 'sí' com els del 'no'". De fet, malgrat que a l'auditori només s'han escoltat crits d'independència, el president ha defensat que, encara que el 'no' guanyi l'1-O, serà "un 'no' sobirà, que reconeixerà la sobirania de Catalunya per decidir com a poble". "Som també la garantia dels que volen votar 'no'", ha remarcat.

En tot cas, passi el que passi els pròxims mesos, el president del Govern ha destacat la importància de la llei del referèndum per garantir la plena legalitat de l'1-O i la "protecció" a totes les persones i empreses que s'impliquin en l'organització de la votació. "No podran actuar contra ciutadans, treballadors públics, empreses privades. I la victòria la decidirà la gent", ha conclòs.

Una votació "com sempre"

"L'1-O es votarà com sempre". El president i la portaveu del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull i Marta Rovira, no s'han cansat de repetir aquest concepte. El Govern vol convèncer els ciutadans que el referèndum d'autodeterminació serà com qualsevol altra convocatòria electoral. El mateix cens, els mateixos col·legis electorals, les mateixes meses i un resultat vinculant sense mínim de participació. "Votarem on votem sempre i a la distància de sempre", ha explicat Turull.

"I què farà l'Estat? El mateix de sempre", ha afegit al final de l'acte el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Tindrem joc brut, no hi haurà separació de poders ni respecte pel que som i no tindrem les infraestructures que ens calen". En l'acte del vespre, JxSí i el Govern han compartit protagonisme, però la CUP s'ho ha mirat des de les butaques del públic. Lluís Llach no s'ha volgut oblidar dels anticapitalistes, als quals ha agraït tot el que han fet perquè la llei del referèndum sigui una realitat.

Les dues novetats que trencaran el "com sempre" arriben com a conseqüència del veto de l'Estat. Per garantir el "pluralisme, la neutralitat i el bon funcionament" de la consulta, la llei del referèndum d'autodeterminació, que s'ha presentat al matí al Parlament, crea la Sindicatura Electoral, tal com va avançar l'ARA. Aquest nou ens, que substitueix la Junta Electoral, serà l'àrbitre del referèndum.

L'altra garantia afegida serà l'arribada d'observadors internacionals. "La principal diferència respecte d'unes eleccions és que se celebren amb l'oposició directa i descarnada de l'Estat", ha indicat el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. "La nostra resposta davant dels dèficits democràtics de l'Estat ha de ser oferir sempre més garanties democràtiques", ha afegit.

El que no canviarà serà les persones que estaran cridades a les urnes: els més grans de 18 anys residents a Catalunya amb nacionalitat espanyola. I tampoc els catalans residents a l'estranger, tal com ha recordat Rovira.

El Govern ha posat en marxa la web www.garanties.cat coincidint amb l'inici de l'acte al TNC. En aquest portal els internautes podran descarregar-se la llei del referèndum i consultar les "garanties" que JxSí i la CUP han previst perquè l'1-O funcioni com qualsevol convocatòria electoral "normal". Turull ha ironitzat que, mentre que la web que va engegar ara fa uns dies el PSC (www.garantia.cat) s'explica "com no es pot votar", la que impulsa el Govern servirà perquè la gent conegui "com podrà votar l'1 d'octubre".

stats