El Govern prepara els impostos d’una Catalunya independent
Abans del novembre s’impulsarà la llei general tributària per definir els tributs d’una eventual república
BarcelonaUna de les potes clau de la transició cap a la independència és la Hisenda pròpia. Ara per ara, la conselleria del vicepresident, Oriol Junqueras, es dedica a desenvolupar totes les competències autonòmiques que fins ara no s’havien desplegat -altres comunitats autònomes tenen agències tributàries amb més múscul- però també treballa de cara a una eventual desconnexió amb Espanya. Segons fonts del departament, el Govern prepara el marc legislatiu de què hauria de disposar el sistema tributari d’una República Catalana i abans d’acabar l’any -segons avancen les mateixes fonts a l’ARA- s’impulsarà la llei general tributària. El seu objectiu és definir el sistema d’impostos en una Catalunya independent (l’IRPF, l’IVA, l’impost de societats o els tributs que es decideixin establir) i els seus tipus. El més probable, segons fonts consultades, és que tiri endavant abans del novembre en el marc de la ponència conjunta sobre Hisenda pròpia de Junts pel Sí i la CUP al Parlament.
Aquesta nova legislació se suma a la proposició de llei que van registrar els anticapitalistes i la coalició entre CDC, ERC i independents a principis de juliol sobre el Codi Tributari de Catalunya, que inclou els llibres primer, segon i tercer en relació a l’administració dels organismes tributaris. A diferència d’aquesta primera proposició de llei, que encara se cenyeix al marc autonòmic, la llei general tributària ja formaria part de la nova legalitat catalana i entraria en vigor si hi ha independència. També es plantegen dues lleis més en relació a les duanes i el cadastre. De fet, l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) sobre l’administració tributària aconsella que abans de la ruptura el Govern iniciï l’elaboració d’aquesta llei general tributària, l’Estatut del Contribuent Català i la tipificació de les infraccions i les sancions per a aquells que no compleixin les seves obligacions.
Una nova directora general
Per convertir-se en la Hisenda pròpia d’un estat, l’Agència Tributària de Catalunya ha d’augmentar el personal tributari -ara té 377 empleats, mentre que el CATN diu que se’n necessiten 7.000 en el conjunt del sistema tributari-. “Fer arrencar la màquina ens està costant”, apunta un dels consultats, que admet que l’executiu té dificultats per trobar personal que superi les oposicions de gestor i inspector tributari. Fonts coneixedores dels processos de selecció remarquen que en l’última convocatòria només 6 de les 20 places d’inspectors ofertades es van cobrir amb personal definitiu. La resta es van ocupar amb interins.
Segons fonts del departament, per superar aquest handicap, el 13 de setembre el Govern acordarà el nomenament de la directora general d’Estudis Fiscals, que ha de ser l’embrió del futur Institut d’Estudis Fiscals -també previst pel CATN-. Serà Montserrat Peretó, professora de dret financer i tributari de la UAB. El desplegament de l’ens passarà per formar els recursos humans dels organismes tributaris o fer estudis de caràcter fiscal i pot ser “clau” per preparar el personal si ha d’assumir competències més enllà del marc autonòmic. Després de la Diada, el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, compareixerà al Parlament per dibuixar la situació de l’Agència Tributària catalana.