El registre de catalans a l'exterior s'havia marcat l'objectiu d'arribar als 23.000 inscrits al juny
A tres mesos del referèndum, la xifra actual se situa al voltant dels 5.000
BarcelonaEl vot dels catalans residents a l'exterior no està garantit a tres mesos del referèndum. La manca de vot electrònic i el més que probable veto de l'Estat a fer servir el Cens Electoral de Residents Absents (CERA) el posa en escac. Per superar els entrebancs, i tal com ja es va plantejar pel 9-N, el Govern vol que el registre de catalans a l'exterior actuï com a cens del referèndum, però el reduït nombre d'inscripcions també dificulta aquesta via. Segons un document intern del departament d'Exteriors, al qual ha tingut accés l'ARA, l'executiu s'havia marcat l'objectiu d'arribar als 23.000 inscrits el juny del 2017. A dos dies que arribi el juliol, la xifra dista molt de la desitjada i amb prou feines supera les 5.000 persones, segons ha explicat recentment la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Exteriors no ha fet pública encara la xifra exacta.
Hi ha més de 200.000 catalans registrats al CERA i Exteriors volia que almenys el 10% acabés al registre de catalans a l'exterior. En tot cas, els votants habituals a través d'aquest sistema en unes eleccions es mouen al voltant de les 15.000 persones. Els terminis previstos no es podran complir i el Govern ara té aproximadament dos mesos per multiplicar per quatre el nombre de persones inscrites si vol assolir l'objectiu fixat ara fa uns mesos, quan es va impulsar la campanya publicitària del registre.
Malgrat tot, fonts d'Exteriors consultades per l'ARA han assegurat que no reconeixen el document en qüestió, que es tracta d'un briefing de la campanya institucional sobre el registre. Segons apunten aquestes mateixes fonts, de briefings se'n fan molts, i aquest en concret el Departament no el reconeix. Ara bé, el document al que ha tingut accès l'ARA el va enviar el propi Govern en el marc d'una resposta parlamentària.
Fons governamentals van explicar a l'ARA que la baixa afluència en el registre dificulta la posada en marxa del vot electrònic. Amb pocs electors, els costos per cada vot es multipliquen i, per això, remarquen, era tan important que el nombre d'inscrits s'ampliés, ja que el vot electrònic està dissenyat especialment per als catalans a l'exterior.
Ara fa un mes el Parlament va aprovar la llei de catalans a l'exterior, que consolida el registre de catalans residents fora de l'estat espanyol. A través de la llei, el Govern també es compromet a treballar per ampliar el nombre d'inscrits. Les assemblees exteriors de l'ANC ja han reclamat al Govern que garanteixi que les persones que visquin fora de Catalunya puguin votar en el referèndum i n'hi ha diverses -inscrites o no al registre- que han lamentat no haver rebut prou informació per saber com ho han de fer per participar en el referèndum.