El Govern fa dues ofertes de darrera hora a la CUP perquè aixequi el veto als pressupostos
L'executiu proposa crear un comitè de seguiment del full de ruta cap a la independència i reformar la llei d'estabilitat pressupostària per prioritzar la despesa social per sobre del dèficit
BarcelonaEl Govern vol aprofitar fins el darrer segon de la negociació per intentar que la CUP reconsideri la seva esmena a la totalitat als pressupostos del 2016 i en permeti la tramitació aquest dimecres. L'oferta que l'executiu va lliurar dijous de la setmana passada als anticapitalistes, que incloïa algunes incorporacions als comptes, no és el darrer moviment per acostar posicions, segons ha pogut saber l'ARA.
De fet, dilluns li va fer arribar encara una actualització del document amb algunes concrecions, per mirar de seduir les bases de la CUP el dia que les seves assemblees territorials decidien el seu posicionament de cara al consell polític d'aquest dimarts. A més, aquest dimarts encara ha fet un oferiment de caràcter polític per vèncer la desconfiança que va identificar el vicepresident català, Oriol Junqueras.
D'aquesta manera, l'actualització de l'oferta sobre els pressupostos incorpora dues novetats respecte el text inicial. Per una banda, concreta que la modificació de la llei d'estabilitat pressupostària que preveia el primer document serviria per "redefinir l'objectiu d'estabilitat pressupostària, per tal de situar com a prioritat l'increment del global de despesa a destinar a reversió de retallades i recuperació de drets socials".
Aquesta norma, que CiU va pactar amb el PP el 2012 per fixar objectius de dèficit més severs que la normativa estatal, ja va ser reformada el 2014 com una exigència d'ERC, per alleugerir aquests objectius. Ara, però, acabaria de girar com un mitjó fixant com a prioritària la despesa social per damunt de la reducció del dèficit, i l'esmena s'inclouria en la llei d'acompanyament dels pressupostos.
Així mateix, el document actualitzat també preveu que els nous impostos sobre els dipòsits bancaris i a les nuclears que aprovi el Govern a la llei d'acompanyament també tinguin una partida d'ingressos prevista als pressupostos. D'aquesta manera, la seva recaptació passaria a incorporar nous recursos per a despesa social en els comptes i no estarien tan condicionats.
Per altra banda, l'acord polític proposat aquest dimarts pel Govern planteja la creació d'un comitè de seguiment del full de ruta cap a la desconnexió i les eleccions constituents, perquè totes les parts verifiquessin que s'estan fent els passos acordats en el termini fixat, segons fonts coneixedores de les negocaicions. La CUP, de fet, justifica que decidís "deslliurar-se" de l'acord d'estabilitat amb Junts pel Sí per la lentitud que detecta a l'hora d'avançar cap a la independència, un fet que també explica les resistències a votar els comptes.