LES FINANCES DE LA GENERALITAT

El Govern i la CUP porten al límit la negociació dels pressupostos

Els cupaires volen noves propostes per retirar l’esmena però l’executiu avisa que no hi haurà més gestos

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, amb Joan Garriga, Eulàlia Reguant i Anna Gabriel després de la reunió que el Govern i diputats de la CUP van mantenir la setmana passada al Parlament.
Laia Vicens / Oriol March
07/06/2016
3 min

BarcelonaCap a les onze de la nit la CUP emetrà el seu veredicte definitiu sobre el futur dels pressupostos de la Generalitat. És l’hora en què els representants de la formació anticapitalista faran pública la decisió sobre si mantenen -o retiren- l’esmena a la totalitat als comptes per al 2016 elaborats pel Govern, que demà han de sotmetre’s al debat parlamentari previ a la seva tramitació. Si la CUP manté el veto, els pressupostos es tombaran i la legislatura entrarà en una altra fase. Tots els actors es resisteixen a donar per perduda una nova negociació sobiranista portada al límit. Però, de moment, tots són pessimistes. ¿En quin punt estan les converses? La situació es manté enrocada des de dijous, quan quatre diputats anticapitalistes i dos membres del secretariat es van reunir amb el Govern per refermar l’esmena a la totalitat després d’una nova proposta del vicepresident econòmic, Oriol Junqueras. El diputat de la CUP Benet Salellas va reclamar ahir a l’executiu que presenti “noves propostes” per retirar l’esmena a última hora, però Junqueras va avisar que no hi haurà més gestos. “El problema no és de números, és de confiança política”, va insistir. Pere Aragonès, secretari d’Economia, va obrir la porta a retocar l’impost de successions sempre que s’aixequi el veto. Aquesta qüestió no genera consens dins de Junts pel Sí, formada per dos partits que al 26-J seran rivals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Els impostos sobre la renda i el capital són un assumpte molt sensible, i en un Govern amb transversalitat ideològica com el de Junts pel Sí és un tema de debat. Però tampoc serviria de res que ara l’executiu fes una proposta que provoqués un esforç molt gran i després, un cop al Parlament, no servís per a res”, va reflexionar Aragonès des de Ràdio4. La idea de l’executiu, segons fonts governamentals consultades, passa per mantenir fins al final la via de diàleg i situar els anticapitalistes com a responsables d’una hipotètica pròrroga pressupostària que deixaria “tocades” partides relacionades amb Exteriors i la Hisenda pròpia.

En el fons, des de les files de Junts pel Sí -especialment a CDC, ja que ERC s’ha esforçat a buscar gestos de consens- es lamenta la “manca de flexibilitat” de la CUP en aquesta negociació. “No pot ser que al gener es cobressin el cap d’Artur Mas i ara ni tan sols s’avinguin a permetre el debat dels comptes”, assenyala un alt dirigent nacionalista. Segons fonts convergents, el president, Carles Puigdemont, ha rebut dels representants de la CUP la constatació que els anticapitalistes no són un bloc unitari a l’hora de defensar l’esmena. “No cal que ens ho traslladeu més”, els ha apuntat Puigdemont. Al seu entorn hi ha la convicció que la formació encara no ha pagat “cap peatge” intern en relació al procés independentista.

Durant l’executiva que Convergència va celebrar al matí, diversos dirigents van aixecar la veu per demanar que no es facin més “cessions” a la CUP. “N’hi ha que estem tocats perquè veiem que el sacrifici d’Artur Mas no ha servit per a res”, manté un membre de la cúpula. En aquestes negociacions, l’expresident no ha fet cap suggeriment als membres del Govern sobre com afrontar les converses. Francesc Homs, candidat de CDC al 26-J, es va encarregar, a la sortida de la reunió, d’apuntar que el veto de la CUP tindrà conseqüències. “És obvi que caldrà replantejar immediatament les coses si ens tomben els comptes”, mantenen des de l’executiu, on de moment es descarten noves eleccions anticipades.

Divisió interna

El futur dels comptes és en la reunió d’aquest vespre del consell polític i del grup d’acció parlamentària de la CUP. El veredicte final s’emetrà en funció dels resultats de les 13 assemblees territorials, reunides ahir a la nit, i de les opinions de les nou organitzacions afins a la CUP. Lluita Internacionalista, que ja va votar en contra de fer Mas president, va emetre ahir un comunicat molt dur per refusar els comptes.

La reunió de la formació anticapitalista arriba en un ambient molt tens internament, en què s’ha evidenciat que les ferides obertes per la investidura no han cicatritzat. De fet, tant fonts del sector partidari de retirar l’esmena com del contrari preveuen que el resultat tornarà a ser ajustadíssim. I avisen que, sigui quin sigui, cada vegada és més difícil mantenir la unitat de la CUP.

stats