Política 26/01/2016

Foment tem un executiu de coalició amb Pablo Iglesias

Tornar a les urnes no és tampoc la sortida preferida de la patronal, per la incertesa que pot crear en els mercats i perquè uns altres comicis no garanteixen unes majories diferents

Elena Freixa
2 min
Foment del Treball, que presideix Joaquim Gay de Montellà, vol diàleg Catalunya-Espanya.

BarcelonaFoment del Treball va reunir ahir el seu comitè executiu per analitzar el moment polític que viu l’Estat, el mateix dia que la Comissió Europea demanava “estabilitat” a Espanya i alertava de la seva “vulnerabilitat” pel deute públic tan elevat. La patronal catalana no amaga -de portes endins- el neguit per la possibilitat que, davant la incapacitat de Mariano Rajoy per formar govern, arribi a la Moncloa un executiu d’esquerres que inclogui Podem. No obstant això, va optar per una línia discreta i no hi va haver cap pronunciament públic oficial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts coneixedores de la reunió, es va posar sobre la taula el rebuig a un pacte del PSOE amb l’esquerra alternativa. De fet, alguns dels que van prendre la paraula van apostar per repetir eleccions abans que veure Pablo Iglesias com a vicepresident de Pedro Sánchez. Tornar a les urnes, però, no és tampoc la sortida preferida de Foment per desencallar l’impàs actual, per la incertesa que pot crear en els mercats i, sobretot, perquè uns altres comicis no garanteixen unes majories diferents de les del 20-D.

La falta d’un executiu sòlid a Madrid també impedeix, segons diuen a Foment, tenir un interlocutor clar per buscar un desllorigador al procés sobiranista que freni el camí cap a la independència. Tot i això, diverses veus van apel·lar, en la reunió d’ahir, a la necessitat de diàleg entre els dos governs. El president de l’organització empresarial, Joaquim Gay de Montellà, va informar al comitè executiu de la patronal que encara no s’ha entrevistat amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni amb cap dels consellers. La setmana passada, el Cercle d’Economia també va valorar la situació i va demanar una entesa que eviti noves eleccions.

stats