La Fiscalia no demanarà penes de presó per a Mas, Ortega i Rigau per la consulta del 9-N

El ministeri públic renuncia a acusar Mas, Ortega i Rigau de malversació de fons públics i demana al TSJC que desestimi els recursos de les defenses

La multitud que esperava Mas davant del TSJC, ciutadans i periodistes. El president saluda des de les escales / MANOLO GARCÍA
Ara
18/07/2016
1 min

BarcelonaLa Fiscalia ha renunciat a acusar l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau d'un delicte de malversació de fons públics per la jornada de participació del 9-N. En la querella inicial, el ministeri públic incloïa aquest delicte, però ara hi renuncia perquè les despeses relacionades amb la seva organització es van comprometre amb anterioritat a la suspensió del Tribunal Constitucional (TC). El fet que eviti l'acusació sobre malversació fa que no demani penes de presó per als tres investigats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els fiscals, però, demanen al TSJC que desestimi els recursos presentats per les defenses i jutgi Mas, Ortega i Rigau pels delictes de desobediència i prevaricació. Els arguments que fan servir es basen en el fet que van intentar "aparentar" que el procés participatiu va quedar exclusivament en mans de voluntaris, "però en realitat no va ser així".

L'advocat de l’expresident, Xavier Melero, creu que l’actuació del Govern va ser "correcta, responsable i en cap cas contradictòria amb la suspensió decretada" pel TC. La tesi de la defensa de Mas, Ortega i Rigau és que, quan el TC va aturar la consulta, la Generalitat va deixar l’organització del 9-N en "mans dels voluntaris" i que el procés de participació resultant "no va tenir res a veure amb la consulta" originalment programada.

stats