Un conseller i 9 acadèmics expliquen al món el dèficit fiscal català

Un vídeo elaborat per la Fundació CatDem com a presentació de l'aplicació 'Stop Espoli' triomfa a la xarxa, dies abans de la reunió Mas-Rajoy pel pacte fiscal. Mas-Colell i 9 experts hi expliquen en anglès la situació catalana

Ara
17/09/2012
2 min

Barcelona"The current fiscal arrangements in Spain result in a fiscal pressure over Catalonia that is excessive." Ho diu el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, en el vídeo llançat per la fundació CatDem per contribuir a la difusió a l'exterior de la situació en què es troba Catalunya, per quines causes ha arribat a aquest punt i quins efectes té. És un dels vídeos més consultats a la xarxa pocs dies abans de la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy per abordar el tema del pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el vídeo, Mas-Colell és presentat, en anglès, com el "ministre d'Economia i Coneixement del govern de Catalunya", professor de la UPF i exprofessor de Harvard. "Els pactes fiscals vigents a Espanya es tradueixen en una pressió fiscal sobre Catalunya que és excessiva. Això impedeix que Catalunya pugui ser el motor econòmic que necessita el sud d'Europa, especialment en les circumstàncies actuals", diu el conseller, l'últim de parlar en la filmació.

I abans d'ell parlen Clara Ponsatí (directora de l'Institut d'Anàlisi Econòmica de la UAB), Montserrat Guibernau (professora de política de la Queen Mary University de Londres), Joan B. Casas (doctor, degà del Col·legi Català d'Economistes), Heribert Padrol (advocat i inspector d'Hisenda), Núria Bosch (professora d'economia de la UB), Elisenda Paluzie (degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB), Jordi Galí (director del Centre de Recerca en Economia Internacional, CREI), Carles Boix (professor de la Universitat de Princeton) i Guillem López Casasnovas (professor d'economia aplicada de la UPF).

Entre tots expliquen que 26 anys de dèficit fiscal, "d'espoli", han fet caure Catalunya del primer al quart lloc en PIB per càpita, i asseguren que cal un canvi, una correcció d'aquest sistema per una via o una altra, perquè l'economia catalana pugui superar la crisi.

stats