Política 09/10/2017

El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa demana a Zoido que s'investigui l'actuació policial de l'1-O

El PP reitera la seva condemna a la resistència dels ciutadans i l'"assetjament" a la policia

Ara / Efe
2 min
Agents de la Policia Nacional arrosseguen dues noies a l'escola Nostra Llar de Sabadell.

Barcelona / EstrasburgEl comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, ha demanat al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, que es realitzi una "investigació ràpida, independent i eficient" sobre les denúncies contra l'actuació policial de l'1-O a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Muiznieks li assegura en una carta, datada el 4 d'octubre, que aquesta investigació és de "vital importància" per "prevenir qualsevol escalada de tensions i violència". El comissari de Drets Humans creu que depurar les responsabilitats pel que va passar durant el diumenge 1 d'octubre a Catalunya "és essencial per preservar la confiança dels ciutadans en les forces de l'ordre".

El comissari diu que ha rebut informes sobre "l'ús desproporcionat de la força contra manifestants pacífics i persones que van oferir una resistència passiva a l'acció policial". A més, critica la utilització d'armes antidisturbis i pilotes de goma i recorda que, en el seu informe sobre Espanya de l'any 2013, va sostenir que "l'ús d'aquestes armes constitueix un clar perill per a la seguretat dels manifestants".

Conscient de la dificultat de fer la seva feina en aquest context tensional, Muiznieks es compromet a regular i supervisar l'ús d'aquestes armes i que els agents "rebin instruccions clares sobre la necessitat d'exercir un ús de la força moderada i proporcionada".

Convida a més a establir un mecanisme de denúncies contra tots els òrgans de forces de l'ordre, ja sigui "ampliant les competències del Defensor del Poble o establint un nou òrgan", ja que els existents, en la seva opinió, no garanteixen sancions adequades ni reparacions efectives.

Malgrat la carta, el PP a Catalunya ha reiterat aquest dilluns la seva condemna a la resistència dels ciutadans per protegir el referèndum. En declaracions a Catalunya Ràdio, el diputat popular Santi Rodríguez ha assegurat que fins i tot va veure a pares posant "a nens per davant", cosa que segons ell suposa "una imatge molt lamentable".

"Les imatges de l'1-O em van disgustar moltíssim", ha afegit, assenyalant que es referia tant a les de les càrregues policials com a "les dels ciutadans oferint resistència". Al seu parer, però, els policies i guàrdies civils van actuar, "com haurien d'haver fet els Mossos, en compliment d'un mandat judicial". Rodríguez no s'ha referit als prop de 900 ferits que va deixar la brutalitat policial l'1 d'octubre, si bé el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ja va posar en dubte que aquest balanç fos real.

Com ja va fer Zoido, Rodríguez ha condemnat els "escraches" que segons els populars s'han fet als cossos espanyols perquè marxin de poblacions catalanes on estaven allotjats. "He vist un assetjament extraordinàriament important", ha afirmat.

El ministre de l'Interior va dir aquest diumenge a Toledo que "no consentira que es produeixin delictes d'odi" com els que creu que s'han produït contra la policia. "Mai oblidarem les tristes escenes que hem hagut d'apreciar. No pararem fins que tots els que han faltat el respecte a les forces i cossos de seguretat de l'Estat ho paguin judicialment".

stats