Domènech proposa dissoldre les sigles dels partits de la confluència el 2019
El portaveu d'En Comú Podem anuncia que ara començarà el procés per escollir el nom del nou partit i avisa que no acceptarà fer coalició electoral amb Podem Catalunya
BarcelonaEl portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, creu que el nou projecte polític dels comuns serà prou sòlid després de les eleccions municipals del 2019 i que, llavors, els partits que formen ara la confluència -BComú, ICV, EUiA, Equo i una part de Podem- haurien d'estar prou integrats com per poder dissoldre les sigles, encara que afirma que això ho hauran de decidir les mateixes formacions.
En una entrevista d'Europa Press ha recordat que ara comença el primer cicle, en el qual els comuns han de desplegar-se territorialment i sectorialment, que es tanca el 2019. "Si ens constituïm bé territorialment i sectorialment, i com un nou tipus de partit polític més pensat com a projecte sociopolític que com a partit clàssic i, alhora, els resultats són bons en termes electorals, 2019 és un data clau", ha constatat.
En ser preguntat per si en aquest moment els partits han de dissoldre les seves sigles, ha respost que això ho han de decidir les formacions, però es tracta que "l'espai sigui prou gran, potent i atractiu com perquè cada vegada tingui una rellevància més gran per a totes les persones que hi pertanyen".
El debat del nom del partit
Després de l'assemblea constituent del dissabte 8 d'abril, la primera cita del nou subjecte polític dels comuns és l'executiva d'aquest dimarts a la tarda, en la qual decidiran el nom concret dels càrrecs, es començarà a treballar en l'organigrama i s'abordarà el procés de decisió del nom del partit. En aquesta executiva ja es posaran algunes propostes sobre la taula, tot i que encara hi ha temps perquè se'n presentin més: "Jo em trobo còmode amb diversos noms com ara Catalunya en Comú i En Comú Podem. Comuns no, perquè així ja ens anomenen i ens quedarà de forma popular", ha dit, encara que no descarta aquesta fórmula per al procés participatiu.
Paral·lelament al debat del nom, s'abordarà el debat del desplegament territorial i organitzatiu per articular l'espai i per aconseguir una representació al territori: "Els grans reptes són arrelar i consolidar-nos al territori i treballar tots els espais del país", cosa que faran en un termini d'entre 6 mesos i 1 any, depenent dels processos electorals.
I Podem?
En ser preguntat per si creu que la direcció de Podem acabarà entrant al nou espai, ha sostingut que per entrar-hi "hi ha d'haver voluntat", i si constaten que així és, trobaran el mecanisme adequat, encara que avisa que el projecte polític ja ha escollit els seus organismes, que ja comença a caminar i que no estan disposats a formar una coalició electoral com ha proposat Fachin.
I la CUP?
Quant a la possibilitat que la CUP s'hi sumés, ha recordat que ara els cupaires "tenen una agenda molt clara", que s'ha visualitzat al debat de pressupostos: "L'agenda de la CUP ara prioritza unes aliances polítiques: estan donant suport a un Govern conformat per CDC i ERC, i han donat suport a uns pressupostos que no volien. Ho fan a favor d'un objectiu que s'ha de consumar aviat. Ells han prioritzat això. No ho critico, però això fa que el debat de la construcció d'un projecte polític no sigui de referència per a ells", ha explicat.