Una Diada descentralitzada i amb crides a la unitat sobiranista
L’ANC i Òmnium volen exemplificar la “culminació” del procés
BarcelonaSerà la cinquena Diada seguida de reivindicació a favor de la independència de Catalunya. Lluny, però, d’abaixar els braços, l’ANC i Òmnium Cultural van fer una crida ahir a convertir la mobilització de l’Onze de Setembre en “la més gran de la història” del país. Per involucrar tot el territori, les entitats han dissenyat una Diada descentralitzada en cinc ciutats -Barcelona, Lleida, Tarragona, Berga i Salt-, però amb “la inequívoca voluntat d’unitat” per poder “culminar el procés”. Una mobilització que arribarà només uns dies abans que Carles Puigdemont se sotmeti a la qüestió de confiança al Parlament. S’esperen, doncs, proclames -més o menys explícites- a favor d’un acord entre Junts pel Sí i la CUP. Els presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium, Jordi Cuixart, van mostrar-se convençuts que el tràmit se superarà i servirà per “reforçar” el procés.
El cert és que cada Diada ha sigut clau per desbloquejar i empènyer els partits a superar les etapes del procés. El 2012, la massiva manifestació al passeig de Gràcia i el no de Mariano Rajoy al pacte fiscal van precipitar l’avançament electoral, la cadena humana del 2013 va consolidar el suport popular a favor de l’estat propi, la V del 2014 va ser l’avantsala d’un 9-N massiu i la manifestació de l’any passat a la Meridiana va obrir la campanya de les eleccions plebiscitàries. I aquest any? Defensant que per primera vegada hi ha una majoria a favor de la independència al Parlament, l’objectiu és evidenciar que “el punt final” del procés és més a prop que mai i que Catalunya “ja està preparada” per ser un estat independent. El lema per resumir-ho és “ A punt”.
Així, si l’any passat les entitats van posar l’èmfasi “en el camí”, enguany el focus serà “el final” del procés. Els organitzadors han tornat a dividir la mobilització en trams per assegurar una distribució equilibrada dels participants i han vinculat cada ciutat amb un dels eixos vertebradors d’una hipotètica república catalana. El focus, però, serà altre cop a Barcelona, on s’espera la concentració més multitudinària, aquest cop al passeig de Sant Joan, tal com va avançar l’ARA.
El paper de Puigdemont
A banda d’incògnites organitzatives -l’acció concreta que es farà a partir de les 17.14 hores o les samarretes dels participants-, la Diada genera també interrogants polítics. Per exemple, fins a quin punt s’hi implicarà Carles Puigdemont, que viurà el primer Onze de Setembre com a president. Sànchez i Cuixart van demanar la “col·laboració” del president, però també de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Dirigint-se a l’espai dels comuns, van fer una crida a “tots els demòcrates”, totes les formacions partidàries d’un referèndum i tots els que creguin que cal denunciar l’actitud “antidemocràtica” de l’Estat perquè se sumin a les manifestacions. El compte enrere per a un altre Onze de Setembre ja ha començat.