Demòcrates planteja una llista unitària independentista que inclogui la CUP si es repeteixen eleccions a l'Estat

Antoni Castellà creu que podria estar liderada per un independent o un representant d'ERC, i CDC avisa que el nom del candidat "no serà un problema", però els republicans no volen debatre encara aquesta qüestió

Antoni Castellà intervé en el congrés fundacional de Demòcrates de Catalunya / ACN
Laia Vicens / Gerard Pruna / Roger Tugas
18/04/2016
4 min

BARCELONAUna llista "única i transversal" que inclogui tots els partits independentistes, amb CDC, ERC i també la CUP. Aquesta és la fórmula que defensarà Demòcrates en cas que hi hagi noves eleccions a l'Estat. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu del partit, Antoni Castellà. Segons ha concretat, hi ha dues opcions pel que fa al lideratge de la candidatura: que l'encapçali un independent (una figura que, ha dit Castellà, permet "arribar a consensos entre partits") o bé un representant d'ERC, donat que va ser el partit independentista més votat en les eleccions del 20-D. "No hi ha cap problema que sigui d'ERC, hem de deixar de banda el partidisme", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Castellà ha fet una crida a "anar més enllà" del projecte de Junts pel Sí i "incorporar la CUP", que sempre ha declinat presentar-se a les eleccions espanyoles. Segons ha dit, si es repeteixen els comicis -el 2 de maig es dissoldrien les Corts si no hi ha un president investit-, cal "deixar de banda les diferències ideològiques" i aprofitar la "oportunitat" de "fer pressió pel procés" des de Madrid, encara que això suposi fer "sacrificis". De fet, aquest és un dels arguments que ha plantejat Castellà per defensar la seva proposta, perquè ha dit que els independentistes "no tenen interès en governar l'Estat" sinó només en defensar el mandat del 27-S en tots els fronts possibles. "No és bo que el lideratge del procés quedi només en mans del Parlament", ha afirmat Castellà.

A més, ha indicat que el 20-D no hi havia Govern a Catalunya ni tampoc un full de ruta aprovat, però ara, després de la investidura de Carles Puigdemont i amb la declaració rupturista del 9-N revalidada, és moment de defensar "l'acord parlamentari i la seva execució". Castellà també ha dit que la fórmula unitària permetria "visualitzar internacionalment" la força del procés sobiranista a Catalunya.

Castellà ha criticat el "ridícul estrepitós" de les principals forces de l'Estat, que són "incapaces" de posar-se d'acord per formar govern, un fet que evidencia la "descomposició política de l'Estat". Tot i això, Castellà creu que al final els partits "es posaran d'acord" per formar govern.

Castellà ha fet aquestes declaracions l'endemà que l'ANC refusés promoure una llista unitària si hi ha eleccions. Amb aquesta roda de premsa, Demòcrates ha estrenat la seva seu, situada al carrer Calàbria de Barcelona. El partit, creat arran de l'escissió d'Unió, té presència en 227 municipis, al Parlament, al Congrés i al Senat.

CDC manté la pressió per la llista unitària

També el portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha repetit aquest dilluns la seva opinió de que cal que l'independentisme vagi de la mà si el 26 de juny torna a haver-hi eleccions, i ha obert la porta a que s'hi incorpori la CUP. "Una llista independentista ha d'incloure tothom que hi vulgui ser", ha raonat.

Tot i la decisió de l'ANC, ha subratllat que el que no va fer l'entitat sobiranista és "posar-se en contra" de la llista unitària, i ha defensat que els resultats del 27 de setembre i del 20 de desembre demostren que l'independentisme és més fort si va unit a les urnes. Homs ha argumentat que l'independentisme ha fet de les urnes una de les seves principals banderes.

"Cada cop que ens posin urnes al davant, ens les hem d'anar a menjar", ha apuntat l'exconseller, que ha destacat la importància que el 26 de juny a la nit "hi hagi un mapa molt clar de quina és la voluntat del poble de Catalunya". Pel que fa a qui hauria d'encapçalar la llista, ha evitat posicionar-se, però s'ha mostrat convençut que "això no serà un problema per part de ningú". "Segur que no ens encallaríem en això", ha conclòs.

ERC declina obrir per ara el debat

Per contra, l'altre actor principal interpel·lat, ERC, no ho veu tan clar i, de fet, insisteix en no obrir el meló sobre la llista unitària mentre no s'hagin convocat les eleccions. De fet, el seu portaveu al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que el seu partit creu que no hi haurà nous comicis, ja que preveu que les pressions dels lobis i de les cancelleries internacionals i el vertigen del PSOE a perdre escons arran d'un creixement de l'abstenció forcin una gran coalició entre el PP, els socialistes i C's per conformar govern.

"Només obrirem el debat sobre com hem de presentar-nos a les eleccions el dia que siguin convocades", ha asseverat Tardà, que ha insistit: "No perdrem ni cinc minuts a debatre res". Per això, no ha valorat la decisió de l'ANC de no pressionar per la llista única i s'ha limitat a dir que li "sembla bé tot el que decideixi, ja que és un ens perfectament distribuït en el territori". "Si han optat per aquesta opció és perquè la veuen com la més rendible", ha afegit.

Igualment, Tardà ha destacat que l'important és que ara hi ha "una majoria parlamentària suficient i un Govern independentista que ha contret unes obligacions", mentre que a Madrid els grups independentistes –els republicans i Democràcia i Llibertat– mantenen una "perfecta coordinació en tot allò que afecta el procés", cosa que no implica que hagin de "coincidir en qüestions implícites de la nostra ideologia". "Hem demostrat que, tot i ser candidatures diferents, Homs no té res a retreure'ns, i tampoc nosaltres a ells", ha subratllat.

stats