Zoido no assistirà a la Junta de Seguretat convocada per Puigdemont el dia 3
El ministre ha enviat una carta a Jané demanant-li una reunió dels seus equips per posar una data i un ordre del dia. El ministre al·lega, en la sessió de control, que l'hi coincideix amb una reunió de ministres de l'Interior
MadridEl govern espanyol fa front aquest dimecres a una sessió de control centrada en l'amnistia fiscal i en Catalunya, després que fa dues setmanes el Tribunal Constitucional dictés com a inconstitucional la mesura tributària, i que el Govern català anunciés la data i la pregunta del referèndum.
El portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, li ha preguntat al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, si veta la convocatòria de les places de 500 Mossos d'Esquadra i la de la Junta de Seguretat, i n'ha demanat la dimissió "per irresponsable i miserable", un adjectiu, aquest últim, que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, l'ha instat a retirar, sense èxit.
Sobre la Junta de Seguretat, el ministre ha dit que no pot assistir a la reunió convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el dia 3, perquè té una reunió amb els ministres de tres països limítrofs, però ha dit que està en negociacions amb el conseller d'Interior, Jordi Jané, per establir una data i un ordre del dia. De fet, segons fonts de l'executiu espanyol, Zoido ha enviat una carta a Jané per demanar-li una reunió dels seus equips per fixar aquesta data i l'ordre del dia: "No es pot fer de manera unilateral".
Zoido ha justificat que el Govern no ha volgut "seure a negociar" la convocatòria de les places de Mossos, i ha dit que se salten la taxa de reposició. El ministre ha explicat que "és possible" que es pugui arribar a una solució acumulant les taxes de reposició d'altres sectors. A més, ha detallat que això es va negociar en la conferència de presidents del febrer de l'any passat, a la qual no va assistir el Govern.
Rufián ha explicat després que demanaran l'emissió del documental de Mediapro 'Las cloacas del Estado' sobre la guerra bruta policial en la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya. A més, ha reiterat que demana la dimissió de Zoido, i ha defensat que li hagués dit "miserable" durant el ple. Si el ministre no dimiteix de manera voluntària, ERC intentarà tirar endavant una reprovació.
Com que la setmana passada no hi va haver ple, per la moció de censura, aquests dos temes continuen al capdamunt de l'agenda política, en un ple en el qual la diputada Margarita Robles s'estrena com a portaveu socialista davant del president espanyol, Mariano Rajoy. Robles li ha preguntat en primer lloc per l'amnistia fiscal, i el president espanyol ha assegurat que no valora "ni aquesta sentència ni cap altra". La portaveu socialista li ha etzibat que "no pot quedar al marge" del que li diu el TC, que és que ha abdicat de la seva responsabilitat, i li ha recordat que si no fa cas del que li diu el tribunal, "amb quina força moral demanarà el compliment de la resta de sentències". Rajoy ha defensat que el TC només es declara contrari a l'aprovació l'instrument utilitzat per a l'amnistia, el decret, i no el projecte de llei. A més, ha afegit que Espanya estava al caire del rescat, en aquell moment, i que l'amnistia era una més de les mesures impopulars que es van veure forçats a aplicar, com la pujada d'impostos o la nacionalització de la banca.
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, després ha hagut de respondre tres preguntes més dels grups sobre l'amnistia fiscal, i s'ha negat en reiterades ocasions a dimitir per la sentència. "Com més s'aixequi a demanar la meva dimissió, menys puc marxar", ha respost Montoro al PSOE, abans de considerar "obsessiva" la fixació dels socialistes amb la seva dimissió. En la mateixa línia que Rajoy, Montoro ha justificat que la sentència és una "desqualificació de la forma".
El diputat de Compromís Joan Baldoví li ha demanat a Rajoy que dimiteixi pels següents motius: els missatges amb corruptes, la sentència del TC, les 65 trames de corrupció del PP, l'augment de l'independentisme durant el seu mandat, el rescat a la banca, els incompliments de l'objectiu del dèficit, la utilització partidista de la policia, la citació a declarar a la Gürtel i el maltractament fiscal al País Valencià. Rajoy li ha tirat en cara aleshores: "Els espanyols no pensen com vostè". I ha reiterat que les seves "obligacions" passen per governar, perquè és qui té més diputats.
Després de la sessió de control, el ple debatrà una moció del PDECat que insta el govern espanyol a respectar el referèndum convocat per l'executiu català.
Cas Atutxa
El president espanyol també ha rebut la pregunta del PNB sobre la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, que anul·la la inhabilitació de l'expresident del Parlament basc Juan Mari Atutxa, i ha sortit per la tangent en afirmar que Espanya és un dels països que menys casos acaba enviant davant del TEDH, i ha justificat que l'estat de dret "ha funcionat", en aquest cas.