Benet Salellas: "Dubto que sense l'esmena als pressupostos del 2016 tinguéssim referèndum"

El diputat assegura en una entrevista a l'ARA que la CUP "ha trobat a faltar un compromís més clar d'ERC per lluitar contra la desigualtat"

Antoni Bassas
01/12/2016
4 min

BarcelonaBenet Salellas (Girona, 1977) ha format part de l’equip de la CUP que ha negociat els pressupostos amb Economia. Aquest cop els cupaires els admetran a tràmit, però no han assegurat l’aprovació definitiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per justificar el veto als pressupostos del 2016 van dir que no s’apujaven els impostos a les rendes altes. Ara tampoc. Per què la CUP ara sí que els admet a tràmit?

Hi ha un element de context que ha variat: el referèndum s’ha incorporat als pressupostos. És cert que en fiscalitat no hem aconseguit, de moment, que el Govern accepti els nostres plantejaments, però tenim l’esperança i l’expectativa de canviar-ho durant la tramitació.

Renuncien a apujar els impostos?

No, i no és una obsessió de la CUP. El CEO diu que pràcticament un 80% dels catalans estan d’acord que és necessari que els que tenen més aportin una mica més.

Els comptes preveuen un augment de 1.170 milions en despesa social, 7.000 funcionaris més... ¿No deu ser que no es pot anar més enllà?

Un 96% de la població catalana té unes rendes inferiors a 60.000 euros anuals i, dins d’aquest 96%, a Catalunya és on hi ha la pressió fiscal més alta. Si mirem el 4% més ric, la pressió fiscal queda en 7è o 11è lloc. Això demostra que el nostre sistema fiscal no és progressiu. El Govern ha de gravar més la gent que més té. ¿Pot fer més, aquest Govern? Sí, té espais per obtenir més recursos i poder fer més polítiques públiques.

El titular dels pressupostos és Oriol Junqueras. ¿És que ERC no té prou consciència social?

No tinc clar el perfil que ERC ha volgut tenir en la negociació. Sempre hem hagut de negociar amb Junts pel Sí d’acord amb els consensos que tenen. I hem trobat a faltar un compromís més clar en la lluita contra la desigualtat per part d’ERC. No esperàvem que blindessin tant les rendes altes.

¿Fins on portarien el tipus màxim de l’IRPF?

Crec que podríem, com a mínim, apujar un parell de punts més l’IRPF, per gravar aquest 4% més i obtenir uns 200 o 250 milions d’euros més per augmentar la despesa social.

¿La CUP és conscient que la Generalitat juga amb una mà lligada a l’esquena? Miri el que ha passat amb l’impost de les begudes ensucrades, que Montoro vol copiar.

Som perfectament conscients d’això i no hem deixat de denunciar-ho mai. I és una mena de cop d’estat amb comptagotes contra l’autonomia catalana. Ara bé, el que no pot fer és tapar que hi ha marges de l’autonomia que no sempre estem esgotant.

¿Com decidirà la CUP l’aprovació dels pressupostos?

Ho haurem de veure. De vegades es posa molt el focus en la manera com la CUP pren les decisions, i jo vull defensar la legitimitat i el nostre caràcter democràtic i transparent. Ja m’agradaria que les decisions que prenen els altres partits, el BBVA o el Banc d’Espanya fossin tan transparents. A mi, com a portaveu, em dóna tranquil·litat saber que les decisions no les he de prendre jo, sinó que hi ha una coresponsabilitat entre els militants.

¿Es van equivocar no acceptant a tràmit els pressupostos del 2016?

Vist amb perspectiva, tinc el dubte de si sense l’esmena a la totalitat del juny tindríem referèndum. Tenim referèndum en part per la conjuntura política que es va generar després de l’esmena als pressupostos. Sembla que hi ha qui està còmode vivint en el processisme, però el referèndum és l’antídot.

¿No hi ha la possibilitat que el que passi a la tardor del 2017 siguin unes eleccions plebiscitàries?

Si això és el que tenim haurem fracassat. Hem de tenir l’enginy de generar escenaris totalment diferents.Es podria anar a un escenari de DUI només per construir un espai de legalitat que ens permeti celebrar un fet democràtic tan essencial com és el referèndum. En qualsevol cas, preferiria situar-me en l’escenari anterior: el pitjor que podem fer per defensar el referèndum és començar a imaginar-nos què passarà si no ens el deixen fer.

¿Li sembla bé que Junqueras anés ahir al Consell de Política Fiscal?

És interessant que anem pensant que la nostra relació amb el Regne d’Espanya ha de ser de tu a tu i no en espais amb altres comunitats, però és important que si s’ha de defensar la reducció de les polítiques de dèficit, hi hagi el vicepresident.

¿Com hauria de respondre el Govern si l’Audiència demanés als Mossos que anessin a detenir Joan Coma?

Ens agradaria que no fos la policia que depèn d’un govern independentista la que anés a executar ordres de tribunals injustos, però hi ha moltes maneres de complir-les. En el cas de Joan Coma, l’Audiència ha demanat un informe a tots els cossos policials i el dels Mossos triplica en continguts i magnitud el de la Policia Nacional. Potser no cal que els Mossos siguin els alumnes més avantatjats en matèria repressiva.

Què faran els ajuntaments de la CUP el dia 6 de desembre?

Obriran. Volem aprofitar per denunciar que aquesta Constitució no ens representa. I ho fem d’una manera molt gràfica: anant a treballar. Com que la política està subjecta a fiscals i jutges, entendrà que deixem part dels detalls per a aquest dia 6.

stats