Partits i entitats sobiranistes exploren una estratègia conjunta per obrir els ajuntaments el Dia de la Constitució
Ciutadans acusa el sobiranisme de posar "entre espasa i la paret" els funcionaris per voler obrir els consistoris el 6-D
BarcelonaDesprés de la manifestació, ahir, de milers de persones a Barcelona contra de la judicialització de la política, la batalla legal continua. Arran de la polèmica que es va produir al voltant de l'Ajuntament de Badalona per voler obrir les portes el Dia de la Hispanitat, les forces sobiranistes es plantegen ara no fer festa el Dia de la Constitució, el pròxim 6 de desembre, segons ha avançat Nació Digital.
El plantejament és desobeir simbòlicament en alguns consistoris, tal com el badaloní ja va fer el 12 d'octubre, però ara de forma organitzada, i implicar també els 'comuns', de manera que l'Ajuntament de Barcelona secundi també l'acció reivindicativa. Des de l'equip de govern barceloní, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que "hi ha poc a celebrar" perquè la Constitució és un text "moribund", però ha explicat que el govern municipal no ha valorat la proposta dels partits i entitats per obrir els ajuntaments aquell dia. "Més enllà d'alguna conversa molt aïllada i singular no conec el contingut de la proposta, no s'ha valorat", ha indicat.
PDECat
"Preservar que els funcionaris se sentin fora de qualsevol càrrega política"
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha explicat que encara no han rebut cap proposta en aquesta línia, i s'ha mostrat partidària d'un "gran acte on els càrrecs electes es puguin trobar" abans que de "grans gesticulacions".
A més, com ja va passar després del 12-O, Pascal ha fet una crida a no posar en risc els funcionaris. "És fonamental preservar que els funcionaris se sentin fora de qualsevol càrrega política", ha apuntat, i ha subratllat que és l'AMI qui s'ha de posicionar. Tanmateix ha apuntat que encara és aviat per parlar d'aquest punt perquè no hi ha res sobre la taula.
ERC
"Treballem en moltes propostes alhora"
El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha preferit no donar detalls sobre l'estratègia que els partits sobiranistes seguiran el pròxim 6 de desembre, en el festiu que commemora l'aniversari de la Constitució. Esquerra vol evitar que l'Estat conegui com actuaran els ajuntaments i les institucions catalanes després de la polèmica del passat 12 d'octubre. "Treballem en moltes propostes alhora, també en la d'obrir simbòlicament els ajuntaments", ha expressat.
Ciutadans
"El sobiranisme busca confrontació"
Davant aquest plantejament, la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha deixat clara aquest dilluns la seva indignació i ha avisat que propugnar la desobediència a determinades lleis pot deixar en una situació de "vulnerabilitat" les institucions. "No podem defensar que els polítics tinguin privilegis", ha dit, davant la possibilitat que incompleixin la Constitució. Per a Arrimadas, obrir les portes dels consistoris el 6 de desembre seria "patrimonialitzar" els ajuntaments i "buscar més confrontació", a més de "posar entre l'espasa i la paret" els funcionaris municipals.
Arrimadas creu que els poders públics han de garantir que els funcionaris treballin "sense pressió política" i que, per tant, no se'ls pot demanar que es posicionin (sobre si treballar o no) el Dia de la Constitució. Així, s'ha compromès a treballar políticament per "no arribar a aquesta situació". "Ha arribat l'hora de tornar al seny", ha conclòs.
D'aquesta manera, Ciutadans s'ha erigit com el partit defensor de la llei i la legalitat vigent enfront un PDECat que "ha perdut el seny" seguint els postulats de la CUP. "És més necessària que mai una alternativa política", ha assegurat.
ICV
"Respectem l'autonomia local"
Com han reaccionat els 'comuns' a la proposta? Un dels actors que forma part d'aquest espai polític, ICV, ha destacat el total respecte vers "l'autonomia local" de cada ajuntament. La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, ha dit que "cada ajuntament decidirà", per bé que ha recordat que hi ha consistoris que estan oberts "sempre".