Política 11/04/2016

Convergència fixa per al 21 de maig la consulta interna sobre el seu futur com a partit

Hi podran participar simpatitzants, tot i que la seva opinió no serà jurídicament vinculant. El congrés que definirà la nova estructura serà a Barcelona entre el 8 i el 10 de juliol

Oriol March
2 min
El coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sànchez, i el cap de files del partit a Madrid, Francesc Homs

Barcelona21 de maig del 2016. Aquesta és la data de la consulta interna a Convergència que servirà per decidir sobre el seu futur com a partit. Així ho ha decidit aquest dilluns al matí el secretariat permanent de la formació, que ha aprovat el calendari del procés de refundació que el consell nacional convergent haurà de validar el proper 4 de maig a partir de les 19.30 h. Segons ha explicat el coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sànchez, en aquesta consulta interna hi participaran els militants i també els simpatitzants que al llarg de les últimes setmanes han participat en el 'Torn Obert', que és el nom que rep el procés de repensament que ha ocupat les files nacionalistes durant els últims mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El proper 21 de maig hi haurà dues urnes: una per a militants i una per a simpatitzants. El vot de la militància tindrà una vinculació jurídica, però el dels simpatitzants només tindrà vinculació política. A partir d'aquí, el calendari s'accelerarà: entre el 8 i 10 de maig es farà el congrés de refundació, basat en la tria de noves estructures, i el 23 de juliol es triaran els càrrecs que integraran la nova direcció. Tot plegat està estrictament vinculat a la decisió que prendrà la militància al maig: si vol una nova eina, o bé si vol una reformulació de la CDC actual.

Sànchez ha estat l'encarregat d'explicar quin és el procés de debat que se seguirà a partir d'ara per definir la ideologia del nou partit. A grans trets, hi ha tres grans àmbits que es discutiran: eix social, territori, i economia i govern. Els debats seran sectorials, però es faran arreu de Catalunya.

"Plantant la llavor d'un tripartit autonomista"

Davant de les crítiques que ha fet Iniciativa durant aquest cap de setmana en la seva assemblea general sobre el procés de refundació de CDC, tant Sànchez com el cap de files del partit a Madrid, Francesc Homs, han carregat contra els ecosocialistes. "Estan plantant la llavor d'un tripartit autonomista", ha ressaltat Homs, mentre que Sànchez els ha qualificat com a "esquerra dogmàtica".

El cap de files dels nacionalistes al Congrés ha criticat PSOE i Podem per no posar-se d'acord, i ha indicat que l'escenari de fracàs de la investidura a Madrid és una "oportunitat" per a l'independentisme. "Si Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van un concurs públic sobre repartir culpes, el que ens quedarà serà el senyor Mariano Rajoy", ha considerat Homs.

"Aquí hi ha disposició per fer un govern de canvi. L'única condició que es posa és que hi hagi un referèndum, que no és cap cosa de l'altre món. Això és veritablement possible, i depèn de la voluntat del PSOE i de Podem", ha apuntat el també vicesecretari d'estratègia de CDC.

"Ens van donar moltes lliçons. Ara haurien d'escriure cent vegades 'no ho tornarem a dir'", ha apuntat Homs, sobre els comentaris que feia la política espanyola sobre el bloqueig de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP entre el setembre i el gener.

stats