Barcelona convoca una nova reunió del Consorci del Palau i demana suspendre el tràmit de conclusions definitives del judici

L'Ajuntament crida l'Estat a aclarir la seva posició sobre l'acusació a CDC i a esvair els dubtes sobre un pacte amb el Govern per "encobrir i buscar noves impunitats"

El quart tinent d'alcaldia, Jaume Asens, i el representant jurídic de l'Ajuntament al Consorci del Palau, Joan Llinares
Ara
16/05/2017
5 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona contraataca. Després que aquest migdia el Govern ratifiqués la seva decisió de no personar-se contra CDC i esperar la sentència del cas Palau per exigir responsabilitats, el consistori ha anunciat la convocatòria d'una nova reunió del Consorci del Palau -que presideix Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, i està format pel Govern, l’Estat i l’Ajuntament de Barcelona- al llarg d'aquesta setmana. L'objectiu, tal com ha explicat el quart tinent d'alcalde, Jaume Asens, és aclarir les posicions de totes les parts representades en l'organisme i forçar un canvi de decisió per tal que el Consorci acusi Convergència i pugui aspirar a recuperar els 6,6 milions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa al costat de l'exdirector general del Palau i actual director dels serveis jurídics del consistori barceloní, Joan Llinares, Asens també ha anunciat que es demanarà la suspensió del tràmit de conclusions definitives del judici del cas, previst per a aquest dimecres, per tal que no es produeixi fins que el Consorci no s'hagi reunit de nou.

En aquest sentit, Asens ha negat que, tal com defensa el Govern, el Consorci pugui reclamar la indemnització més endavant sense personar-se ara contra CDC. "Ha de ser demà", ha insistit, i ha justificat un cop més la seva petició per suspendre el tràmit previst a la pròxima sessió del judici. El quart tinent d'alcalde ha cridat l'Estat -que no va assistir a l'última reunió del Consorci, celebrada divendres- a aclarir la seva posició sobre l'acusació a CDC i a esvair els dubtes sobre un pacte amb el Govern per "encobrir i buscar noves impunitats".

Asens ha assegurat que el consistori està "decebut" amb l'actitud del Govern en aquest assumpte i l'ha acusat de posar els "interessos del partit davant dels del país". "Creiem que no s'està actuant amb la responsabilitat que mereix la situació. Tenim la sensació que no són conscients de les conseqüències i possibles responsabilitats en què es podria incórrer", ha afegit, per sentenciar: "L'actitud del Govern està posant en perill l'interès general".

Els dards també han anat cap a ERC, després que el Govern hagi assegurat que la decisió d'aquest dimarts s'ha pres per unanimitat. "[La secretària general d'ERC] Marta Rovira ha manifestat una opinió contrària", ha dit Asens, i ha afegit que si els republicans assumeixen com a pròpia la decisió del Govern, l'Ajuntament podria replantejar-se la convocatòria d'una nova reunió del Consorci. "Voldríem sentir la veu d'ERC, saber què n'opina".

Aquest mateix migdia, l'Ajuntament de Barcelona ja havia traslladat a la Generalitat que la fiscalia està disposada a modificar l'acusació si el Consorci del Palau de la Música també inculpa CDC, a fi que la indemnització de 6,6 milions d'euros si el partit acaba condemnat recaigui a la institució cultural i no a les arques de l'Estat.

Aquesta és l'estratègia que ha posat en marxa el consistori barceloní per posar més pressió al Govern, que continua negant-se a acusar CDC en el judici del cas Palau. El mateix Asens ha explicat que l'Ajuntament ha contactat amb el fiscal, que s'ha mostrat predisposat a modificar l'escrit, i ha traslladat la fórmula als serveis jurídics de la Generalitat perquè estudiïn la proposta.

Asens ha dit que el Govern està "dividit", alhora que ha celebrat la "coherència" d'ERC per demanar al seu soci a l'executiu que s'avingui a canviar el seu posicionament. El Govern, però, ha manifestat en públic que no mourà fitxa i es referma en la decisió que va prendre a la reunió de divendres, a l'espera que si la sentència acaba condemnant CDC "reclamarà fins a l'últim euro".

Fonts del consistori barceloní, però, han assegurat a l'ARA que, jurídicament, el Consorci del Palau no podrà sol·licitar la indemnització si no es persona en l'acusació a CDC. "Si no t'has considerat víctima", han advertit, no és possible reclamar els recursos. A més, subratllen que la data límit és aquest dimecres, moment en què les parts eleven les conclusions a definitives. Per tot plegat, les mateixes fonts atribueixen a "qüestions polítiques" el posicionament del Govern.

Ahir Ada Colau ja va demanar per carta una nova reunió del Consorci per a aquest dimarts a la tarda, però els interpel·lats no han accedit de moment a celebrar-la.

En Comú Podem preguntarà al govern espanyol

Per la seva banda, En Comú Podem s'ensuma alguna cosa sobre el paper del govern espanyol en la reunió del Consorci del Palau de la Música, que no va permetre inculpar CDC en la causa, i demà dimecres els ho preguntarà al Congrés. O, més ben dit, el no-paper del ministeri de Cultura en la reunió de divendres. La absència de Cultura va fer que el Govern tingués majoria, superés el pes de l'Ajuntament de Barcelona i impedís el que volia Ada Colau: que el Consorci demani la imputació de Convergència per haver cobrat comissions il·legals (6,6 milions d'euros) a Ferrovial a través del Palau.

Per aquest motiu, En Comú Podem ha registrat una bateria de preguntes que demà Xavier Domènech farà al govern espanyol durant la sessió de control:

  • Per quins motius els representants del ministeri de Cultura al Consorci no van assistir a aquesta reunió? Per quin motiu no van delegar el seu vot? Què opina el govern que la Generalitat de Catalunya eviti que el Palau de la Música acusi CDC al judici?
  • Considera el govern que el Palau de la Música, entitat de la qual forma part el ministeri de Cultura, hauria de personar-se com a acusació contra Convergència Democràtica de Catalunya? Quins mecanismes utilitzarà el govern per corregir aquesta situació que posa en risc l'interès general?
  • Tal com apunten alguns mitjans de comunicació, va negociar el govern no presentar-se a aquesta reunió per evitar la decisió de personar-se com a acusació contra CDC? Va ser aquesta negociació a canvi que CDC, ara PDECat, facilités l'aprovació del decret de desregulació i liberalització del sector de l'estiba que ha de ser sotmès a votació al Congrés?
  • En cas afirmatiu, considera el govern que aquest intercanvi de favors degrada la qualitat democràtica del nostre sistema?

Aquest dilluns Xavier Domènech, en una entrevista a Catalunya Ràdio, insinuava que l'absència del ministeri a la reunió de divendres del Consorci no va ser casual, i que podria ser la contraprestació que el PDECat permeti abstenint-se que s'aprovi el decret de l'estiba.

La FAVB "s'indigna" amb la decisió de Govern

La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona s'ha unit a les queixes de l'Ajuntament davant la decisió del Govern de no personar-se contra CDC. En un comunicat, la Federació "s'indigna" amb l'actitud del Govern i assegura que, amb aquesta actitud, PDECat fa "passar els seus interessos per sobre de la institució de la qual és responsable". La FAVB, a més, avisa que pren nota del "canvi de cromos" entre l'executiu de Rajoy i els "hereus de Convergència".

La FAVB també es ratifica en la seva acusació contra CDC i Ferrovial "sense prejudici de la presumpció d'innocència", ja que "elements probatoris" que s'han acumulat al llarg de la vista van més enllà de "qualsevol dubte raonable". La federació veïnal assegura, finalment, que la relació "perversa" entre determinats sectors és un "autèntic atemptat a la democràtica".

stats