Juncker: "Respecto la voluntat dels catalans però estic en contra de tots els separatismes a Europa"

Brussel·les avala la destitució del Govern i la intervenció dels Mossos i de TV3

Laia Forès
23/10/2017
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea ha donat aquest dilluns un xec en blanc al govern espanyol per aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola i no ha qüestionat cap de les mesures aprovades dissabte per l'executiu de Mariano Rajoy. Brussel·les ha avalat contundentment les mesures incloses en la suspensió de l'autonomia que preveu aprovar aquest divendres el Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'executiu comunitari, la destitució de tot el Govern i la intervenció dels Mossos i dels mitjans de comunicació públics catalans -TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN- són mesures legals i previstes per la Constitució espanyola. "Respectem l'ordre constitucional i jurídic d'Espanya. I aquestes mesures s'inscriuen en aquest context", ha assegurat el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas.

El portaveu ha subratllat que la posició de l'executiu comunitari no ha canviat en els últims dies, una posició que "és ben coneguda", tal com va quedar clar en els parlaments que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va fer divendres a Oviedo, ha dit.

Juncker, contra la independència de Catalunya

Juncker ha parlat aquest dilluns de Catalunya en un fòrum universitari a Estrasburg (França). Tot i que no s'ha referit a l'article 155, el màxim responsable de l'executiu comunitari ha assegurat que està en contra "de tots els separatismes a Europa" i que no li agrada "el que està passant a Catalunya".

El president de la CE ha dit que "respecta l'expressió de la voluntat popular" dels catalans, però que no vol una Unió Europa de 95 estats. "La voluntat de voler tenir una identitat pròpia és un reflex comprensible, però voler oposar la identitat que tenim a les d'altres regions és de mala fe".

El màxim responsable de la Comissió Europea ha afegit que, més enllà de la crisi a Catalunya, està a favor que es mantingui "un debat sobre el paper de les regions" a la Unió Europea, i ha recordat que la UE disposa d'un òrgan consultiu, el Comitè de les Regions (CdR), on les regions poden defensar els seus plantejaments.

"Els que componen Europa, els pobles d'Europa, no hi ha [un sol] poble europeu, voldrien que Europa respectés millor les nacions. Les nacions no són una invenció provisional d'Europa: estan fetes per durar", ha prosseguit. "Però no és una raó per deixar-se portar per les vel·leïtats de l'independentisme", ha conclòs.

Dastis, al Parlament Europeu

D'altra banda, el president del govern espanyol ha decidit enviar el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, a explicar les mesures de l'article 155 al Parlament Europeu. Aprofitant que aquesta setmana hi ha sessió plenària a l'Eurocambra, Dastis viatja aquest dilluns a la tarda a Estrasburg per entrevistar-se amb el vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans, un dels polítics comunitaris que han reaccionat amb més duresa contra el Procés, i amb eurodiputats de diferents grups.

Entre aquesta tarda i dimarts, el titular d'Exteriors es reunirà amb els presidents dels grups del Partit Popular Europeu (PPE), els socialistes (PSE) i el grup liberal (ALDE). També s'entrevistarà amb un representant dels Verds/ALE i amb alguns eurodiputats espanyols.

Fonts d'Exteriors expliquen que les trobades serviran per "explicar la situació i aclarir tots els dubtes que hi pugui haver" sobre Catalunya. "Lògicament, esperem que molts preguntin pel 155", apunten les fonts.

stats