La CUP no farà Mas president i demana un altre candidat per evitar eleccions

El veto a l'actual president en funcions era el plantejament que l'esquerra independentista havia mantingut des de la campanya electoral

Un membre de la Cup sortint del consell polític de la formació / PERE VIRGILI
Laia Vicens / Sara González
03/01/2016
3 min

BarcelonaUna setmana més tard del previst i sentint ja el pes del calendari, la CUP ha decidit: votarà en contra que Artur Mas sigui president. Els 57 representants de les 13 assemblees territorials i els 11 representants de les organitzacions vinculades a la CUP que tenien dret a vot han apostat finalment per no investir l'actual president en funcions. En cas que hi hagi un debat d'investidura -Mas podria optar per estalviar-se el tràngol i esperar el dia 10, en què es convocarien automàticament noves eleccions-, la CUP traslladaria el resultat del debat amb 10 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si Mas va dir que ell no seria obstacle, és el moment de demostrar-ho". Amb aquesta contundent afirmació, el diputat Sergi Saladié ha defensat, en la roda de premsa posterior a la reunió que, si bé la CUP ha dit que no pensa fer Artur Mas president, ara és Junts pel Sí qui ha de "moure fitxa" i posar el nom d'un candidat alternatiu sobre la taula si vol evitar unes noves eleccions al març. Saladié ha recordat que encara queda una setmana de marge. "Tenim majoria absoluta per fer la independència però no consens pel president", ha subratllat tot afegint que ara la "pressió" se situa sobre la coalició que va liderar Raül Romeva i que portava Mas de número quatre. "Anar a març seria la conseqüència de l'immobilisme de qui té a la mà decidir com acaba això", ha sentenciat la diputada de la CUP Gabriela Serra.

El veto a Mas era, de fet, la postura que la CUP havia mantingut fins ara. Durant la campanya electoral del 27-S, la CUP va prometre que faria tot el possible per no reelegir Artur Mas, una posició que va anar refermant les setmanes posteriors a les eleccions tot i les "pressions" que denunciaven de CDC perquè facilitessin la investidura. En una jornada de debat a Manresa, les bases de la CUP van tancar files amb els diputats que negociaven amb Junts pel Sí i van reforçar el veto al president en funcions, tot i que van emplaçar-se a seguir negociant per trobar un candidat de consens. El cap de setmana passat, en l'assemblea de Sabadell, el no va imposar-se (encara que per poc) en les dues primeres rondes de votació, mentre que en la tercera el sí i el no a la investidura van quedar empatades.

Si Junts pel Sí no canvia un candidat a última hora -un fet que seria inesperat, ja que la coalició de CDC i ERC ja ha avisat que no farà cap més proposa a la CUP- Catalunya celebraria unes noves eleccions al mes de març.

Més de quatre hores de debat

Després de més de quatre hores de debat, el consell polític de la CUP ha votat en primera ronda entre sis opcions possibles. La CUP ha pres la decisió final després de dues rondes de votació. A la primera s'han votat una per una sis propostes: les dues que havia fet el secretariat (no investir Mas donant 5 vots a favor i 5 en contra o bé 10 abstencions o, en canvi, facilitar la investidura amb 2 vots a favor i 8 abstencions) i quatre més que han plantejat algunes territorials (investir Mas amb condicions, donar llibertat de vot als diputats, facilitar la investidura però sense la proposta d'acord i tombar la investidura de Mas). A la votació final han arribat dues opcions que donaven com a resultat no fer Mas president: la del secretariat i la de votar directament en contra. Les deu abstencions s'han acabat decidint pe 38 vots a favor, 22 en contra i 6 abstencions.

Encara que no tenien dret a vot, també han participat de la trobada els 15 membres del secretariat nacional i els 10 diputats. En total, 93 persones, 68 amb dret a vot

La trobada s'ha celebrat al centre cívic Pere Quart de Barcelona –a pocs metres del que va ser la seu electoral de Junts pel Sí–, i s'ha fet després que l'assemblea nacional de Sabadell acabés en taules: l'empat a 1.515 entre els partidaris i els detractors d'investir Mas va forçar la convocatòria d'aquesta transcendental reunió.

L'exdiputat David Fernàndez sí havia defensat facilitar la investidura de Mas en un article a l'ARA. Fernàndez no ha acudit a la decisiva reunió d'aquest diumenge, encara que tampoc forma part del secretariat, ni del consell polític ni del GAP. L'exdiputada Isabel Vallet sí que hi ha anat, mentre que també s'espera que hi assisteixi Quim Arrufat. Poden participar-hi malgrat que no tenen dret a vot.

stats