Política 11/04/2016

Colau retreu al PSOE que "sacrifiqui la governabilitat" d'Espanya per mantenir els "equilibris interns"

Des de Madrid, reclama no allargar més "l'agonia" i proposa "millorar la fórmula" d'En Comú Podem si hi ha noves eleccions

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La plana major de Podem, En Comú Podem i IU ha acompanyat Ada Colau a un esmorzar informatiu a Madrid. EFE

MadridÚltima crida de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al PSOE perquè permeti la formació d'un "govern del canvi" a l'Estat. Des de Madrid, en la seva primera visita oficial des del 20-D, la líder dels comuns ha demanat a tots als partits d'esquerres que siguin "més generosos i dialogants" per "no allargar aquesta situació "d'agonia" que "ja no dóna més de si". "Sacrificar la governabilitat del país i la voluntat del canvi per mantenir els equilibris interns no només és bo per al país si no tampoc per al PSOE", ha assegurat que Colau durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcaldessa de Barcelona creu que els socialistes han caigut en la "trampa" de Ciutadans, "el relleu natural de la dreta del PP", i critica que Pedro Sánchez estigui sent "poc valent i fructífer anteposant l'intent d'estabilitat a curt termini" dins del partit. "L'actual sistema polític està antiquat, necessitem modernitzar l'actual", ha afegit. Amb tot, considera que cal perdre la por ta la convocatòria d'eleccions el 26-J perquè "aquest partida ja no dóna més de si".

Sobre Catalunya, Colau ha reivindicat que "el dret a decidir no és un tema català", si no un "qüestió democràtica" i ha avançat que, si hi ha eleccions anticipades el 26 de juliol, En Comú Podem es presentarà amb la mateixa forma "guanyadora". En aquest sentit, ha assenyalat que s'intentarà un buscar una "millor fórmula jurídica" perquè sigui possible tenir un grup propi al Congrés.

"Sembla que l'Estat ens castiga i no ens vol"

Colau ha alçat la veu en contra del govern de Mariano Rajoy, a qui ha acusat de ser un "miop" per no veure els problemes de l'Estat. Ha fet tres reivindicacions clares d'agenda per a Barcelona: primer, derocar la llei de racionalització de l'administració local que llima competències; segon, invertir en infraestructures -acabar amb la "ferida" de la Sagrera, la inseguretat de Rodalies i invertir en el Corredor Mediterrani-; i tercer i últim, afrontar l'emergència social amb un nou parc d'habitatge públic, limitar el preu dels lloguers a Barcelona i començar a acollir refugiats.

El to de Colau ha estat molt dur en contra de l'administració local. "Sembla que l'Estat ens castiga i no ens vol -ha dit-. Està clar que la situació s'ha de desbloquejar".

Iglesias i Garzón, junts

És la primera visita oficial de Colau a Madrid des del 20-D. Durant a campanya de les generals va convertir-se en una peça indispensable per a Iglesias, fins al punt d'eclipsar-lo. Aquest dilluns la plana major del partit morat l'ha seguit a l'esmorzar a Madrid. Iglesias al capdavant, acompanyat d'Íñigo Errejón, Xavier Domènech (En Comú Podem), Carolina Bescansa i Irene Montero. Com a representant de l'Ajuntament de Madrid ha estat present la portaveu Rita Maestre. També s'hi ha sumat el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, i un total de 15 ambaixadors. Colau, Iglesias, Errejón, Domènech i Bescansa han entrat junts acompanyats també del portaveu d'Esquerra Unida, Alberto Garzón.

Sobre la possibilitat de confluir Podem i IU si hi ha eleccions anticipades, Colau s'ha mullat i ha assegurat que li "semblaria positiu" sempre que es fes des del "respecte". En aquest sentit ha posat d'exemple Catalunya, on ICV forma part d'En comú Podem. "El moment ha demostrat que és necessari que tots fem el màxim esforç per sumar", ha dit.

Visita oficial al Congrés

Està previst que tot seguit Colau es reuneixi per primer cop també amb el president del Congrés, el socialista Patxi López, i amb el grup d'En Comú Podem.

Durant la campanya electoral Colau va reivindicar durant el míting central de Podem a La Caja Mágica que "Madrid pot tornar a ser la nostra capital", la dels catalans. En un dinar informatiu el novembre, ja de precampanya, va reivindicar també des de Madrid que "cal perdre la por a un referèndum". Justament amb aquesta reivindicació Xavier Domènech va guanyar les generals a Catalunya. Un dret a decidir que s'ha acabat convertint en principi i fi del fracàs de les negociacions de Podem amb el PSOE per formar govern. Iglesias ha intentat aparcar aquesta part de les negociacions a Barcelona, però el PSOE l'ha brandat com a límit infranquejable.

stats