CiU i ERC acorden aturar "de manera immediata" el consorci sanitari de Lleida mentre no hi hagi consens territorial
ICV posa en dubte que el Govern vulgui buscar de veritat el consens i la CUP ho titlla de mesura "electoral"
BarcelonaCiU i ERC han recosit les seves relacions, molt tenses les últimes setmanes. Ho han fet arribant a un acord per aturar "de manera immediata" el consorci sanitari de Lleida, un dels motius que provocava més divergències entre els dos partits. El Parlament (amb el suport d'ERC, CiU, PSC i PP, l'abstenció d'ICV i els vots contraris de Ciutadans i la CUP) ha demanat al Govern que paralitzi el consorci sanitari de Lleida, almenys "mentre no hi hagi un consens al territori que pugui avalar aquest projecte", en un debat de tres mocions (ERC, PP i Ciutadans) sobre salut.
L'acord també insta el Govern a fer un informe sobre les al·legacions rebudes durant el període d'informació pública, que vénen de professionals dels centres, de sindicats, entitats i particulars.
"No pateixin, volem consens en el consorci de Lleida i pararem el procés de creació fins que no hi hagi consens", ha afirmat la diputada de CiU Assumpció Laïlla. Per afavorir el clima de diàleg, la diputada d'ERC Alba Vergés ha fet una crida a tots els grups del Parlament a "ajudar a calmar els ànims" entre el sector sanitari de Lleida.
La oposició s'ha abraonat amb l'acord de CiU i ERC. Tot i que paralitza la creació del consorci, lamenten que només sigui una aturada temporal. La diputada d'ICV Marta Ribas ha acusat ERC de fer-se "trampes al solitari". Segons ha dit, ICV no dubta del concepte 'consens territorial' que té ERC, però sí del que té el Govern. Per això, ha instat l'executiu català a fer una consulta per buscar el vistiplau del territori.
La diputada de la CUP Isabel Vallet ha carregat contra "l'ambigüitat calculada" de CiU i ERC, a qui acusat de fer "política electoral" amb el model sanitari. La CUP ha demanat la "retirada immediata i definitiva" del consorci de Lleida. Per la seva banda, la diputada de Ciutadans Carme Pérez ha titllat d'"incomprensible" el suport d'ERC al Govern.
Segons avança avui l'ARA, les dues forces van negociar fins ben entrada la nit per arribar un pacte (encara que sigui de mínims). ERC buscava un "gest" del govern per calmar el nerviosisme del sector sanitari. Aquest gest passava per aturar la creació del projecte que unifica en un mateix ens la gestió dels dos hospitals de Lleida (l'Arnau de Vilanova i el Santa Maria).
El Parlament insta el Govern a personar-se en el cas Innova
Durant el debat de les tres mocions, s'ha aprovat per unanimitat exigir que la Generalitat es personi com a part "en tots els procediments judicials per presumpta corrupció en la sanitat pública catalana, i especialment en la causa judicial sobre el cas Innova". Tanmateix, CiU s'ha quedat sola defensant la vigència d'una instrucció del CatSalut que autoritza la prestació d'assistència sanitària privada en hospitals públics, com passa per exemple al Clínic.
CiU i ERC tomben la reprovació a Boi Ruiz
A més, els vots de CiU i ERC han rebutjat la reprovació del conseller de Salut, Boi Ruiz, com a "responsable polític de la gestió sanitària de Catalunya i els seus reiterats incompliment dels mandats parlamentaris", així com la petició perquè comparegui al Parlament, dues propostes de Ciutadans.
Ara bé, Boi Ruiz ha hagut d'escoltar les recriminacions d'ICV, que l'ha acusat d'"incomplir constament" les mocions del Parlament, i del PP, que ha exigit que Ruiz "assumeixi la seva responsabilitat" pel cas Innova.