El jutge Castro manté imputada la infanta Cristina per blanqueig i frau fiscal i obre la via perquè sigui jutjada en el cas Nóos

El fiscal anticorrupció ja ha avançat que hi presentarà recurs. Castro manté una quinzena d'imputats, entre els quals Urdangarin, el seu exsoci Diego Torres i l'expresident balear Jaume Matas

La infanta Cristina en una imatge recent a Barcelona.
Antònia Artigues / Agències
25/06/2014
4 min
26
Regala aquest article

PalmaEl jutge del cas Nóos, José Castro, manté la imputació de la infanta Cristina per presumptes delictes fiscals i de blanqueig de diners, i considera que hauria de ser jutjada juntament amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, i la resta d'imputats en la suposada trama de corrupció. Pel que fa a Urdangarin, el magistrat vol que se'l jutgi per 9 delictes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castro ha posat fi, aquest dimecres, a la instrucció del cas Nóos, després de quatre anys d'investigacions. En la interlocutòria dictada avui, el magistrat obre la via perquè la germana del rei Felip pugui seure al banc dels acusats perquè entén que "hi ha prou indicis que es va lucrar en benefici propi". Es tracta d'una resolució contra la qual es pot interposar tant un recurs de reforma –davant el mateix jutge Castro– com d'apel·lació, directament davant l'Audiència de Palma. El magistrat dóna un termini de 20 dies perquè les acusacions formulin els seus escrits davant el jutjat sol·licitant l'obertura de judici oral o en demanin el sobreseïment. De moment, ja se sap que tant la defensa de la infanta com la Fiscalia Anticorrupció presentaran recurs.

Si l'Audiència estima que no hi ha indicis de delicte contra Cristina de Borbó i la treu de la llista d'imputats, quedarà fora del cas, exceptuant l'eventual petició de responsabilitat civil que el fiscal ja ha avançant que instarà i que es concretaria en l'exigència del pagament d'entre 600.000 i 700.000 euros per part de la infanta com a responsable a títol lucratiu.

Si, per contra, l'Audiència corrobora la tesi de José Castro i confirma que la infanta Cristina ha de ser imputada, també hi haurà matisos. Només podrà ser jutjada si es acusada per alguna de les parts.

Tot plegat se sabrà quan les acusacions –Fiscalia Anticorrupció i Manos Limpias, com a acusació popular– presentin els seus escrits en els quals concretin els delictes i les penes que demanen per cada un dels imputats que acusin.

Cooperadora necessària

En concret, el magistrat considera la germana del rei Felip cooperadora necessària dels dos delictes fiscals que hauria comès el seu marit, en sostenir que el seu paper va ser imprescindible perquè Urdangarin pogués defraudar fins a un total de 337.138 euros en les quotes de l'IRPF corresponents als anys 2007 i 2008. I ho va fer a través de la societat de la qual tots dos són propietaris, Aizoon, facturant a través de la mateixa –com a rendiments d'activitats econòmiques– les retribucions que va cobrar d'entitats privades per la seva condició de conseller assessor.

Tot això, segons la Fiscalia i l'Agència Tributària, amb l'objectiu de tributar menys en la seva declaració de la renda. El mateix Castro considera Aizoon una societat pantalla de la qual es va valer Urdangarin per cobrar les assessories com si es tractés de rendiments professionals i no de serveis personals. És més, Aizoon era una de les empreses fictícies que integraven l'entramat societari dirigit a desviar els fons obtinguts per part de l'Instituto Nóos de les administracions públiques.

Pel que fa al delicte de blanqueig, el magistrat apunta que Cristina, com a sòcia al 50% d'Aizoon, va destinar els ingressos presumptament il·lícits que la seva societat va percebre de Nóos a despeses particulars del matrimoni, com la reforma del seu habitatge familiar, amb el coneixement de l'origen delictiu dels fets.

Una quinzena d'imputats al final de la instrucció del cas Noós

El jutge Castro manté la imputació de 15 persones per suposada malversació, prevaricació, falsedat, estafa, frau a l'Administració i a Hisenda i blanqueig al final de la instrucció del cas Nóos sobre el desviament de fons públics a l'institut que va presidir Iñaki Urdangarin.

En la seva interlocutòria, de 167 pàgines i després d'haver pres 44 declaracions a una trentena d'imputats durant la instrucció, el magistrat manté imputats Urdangarin, la infanta Cristina, l'exsoci del duc de Palma Diego Torres i la seva dona Ana María Tejeiro, així com els seus germans Miguel i Marco Antonio.

També segueixen imputats l'expresident del Govern balear Jaume Matas; l'exdirector general d'Esports, José Luis "Pepote" Ballester; l'exdirector de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), Juan Carlos Alía; l'exdirector de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal; i l'exsecretari de l'Ibatur, Miguel Ángel Bonet.

Entre els imputats per la branca valenciana de la investigació segueixen estant-ho l'exsecretari autonòmic de Turisme, Luis Lobón; l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Jorge Vela; l'exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València (Cacsa) José Manuel Aguilar, i l'exresponsable jurídica de Cacsa Elisa Maldonado.

També segueix imputada l'exconsellera delegada de Madrid 2016 Mercedes Coghen.

El jutge Castro arxiva la causa mitjançant sobreseïment provisional per al secretari de les infantes, Carlos García Revenga; l'apoderat d'Urdangarin Mario Sorribas; un dels cunyats de Torres, Luis Tejeiro; el presumpte testaferro Robert Cocks; l'assessor fiscal Salvador Trinxet i l'empresari Miguel Zorío.

També queda sobreseguda la causa respecte a l'exdirector general de la fundació Madrid 2016 Miguel de la Villa i l'exdirector financer de l'entitat Gerardo Corral; i respecte al vicealcalde de València, Alfonso Grau. Tots ells deixen d'estar imputats.

Castro: "Encara no s'ha acabat, encara hi ha recursos i queda feina per fer"

El jutge Castro ha assegurat que, amb el tancament de la instrucció, "s'ha tancat un cicle". El magistrat ha respost així als periodistes en arribar als jutjats de Via Alemanya de Palma, a les 7.20 hores d'aquest dimecres, per notificar la interlocutòria del cas Nóos. Preguntat per si es troba satisfet després de quatre anys d'investigacions, el magistrat ha respost: "Bé, encara no s'ha acabat, encara hi ha recursos i queda feina per fer".

Respecte a la possibilitat que la Fiscalia Anticorrupció recorri la seva resolució, el jutge ha afirmat que "hi té tot el dret" i que "és lògic".

El jutge ha abandonat els jutjats de Palma a dos quarts de 9 del vespre.

stats