Campanya del PP contra la Hisenda catalana

L'alarma creada pels populars després que la Diputació decidís ingressar l'IRPF dels seus 5.000 treballadors a l'Agència Tributària Catalana provoca la reacció de sindicats de funcionaris espanyols, que recorden que la mesura és legal

L’edifici que acull la nova seu de l’Agència Tributària de Catalunya. El Govern pretén protegir els funcionaris en el procés de desconnexió de l’estat espanyol.
M. Ferrer / M. Colomer
14/03/2016
3 min

Madrid / BarcelonaOfensiva del PP contra el procés de creació de la Hisenda catalana. Aquest cop destinada a estendre el pànic entre els funcionaris catalans que executin decisions polítiques sobre la recaptació d'impostos. El PP ha advertit aquest dilluns que l'Estat perseguirà judicialment tots els treballadors públics que col·laborin amb la Hisenda catalana. Ha llançat aquesta advertència després que transcendís que la Diputació de Barcelona ha ingressat l'IRPF dels seus 5.000 treballadors a l'Agència Tributària Catalana en lloc de fer-ho directament a l'espanyola. Una decisió ajustada a la legalitat vigent, com ha recordat aquest mateix dilluns, en vista de l'alarma ocasionada, la mateixa Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), gens sospitosa de sobiranista, però que ha servit al PP per generar confusió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'Estat prendrà totes les mesures necessàries contra les institucions o els funcionaris que permetin que es derivin les retencions de l'IRPF de cap funcionari a una institució fiscal que no és la competent", ha advertit el vicesecretari de sectorial del PP, Javier Maroto, durant la roda de premsa posterior al comitè de direcció del partit. Però el cert és que, com ha recordat en un comunicat la CSIF, la llei no impedeix pas a la Diputació –tampoc a cap particular o empresa– liquidar els impostos a l'Agència Tributària Catalana, sempre que després l'ATC els derivi "en temps i forma" a l'Agència Tributària espanyola.

El president de CSIF, Miguel Borra, ha admès que la informació de portada del diari 'El Mundo' sobre l'IRPF dels treballadors de la Diputació ha provocat una allau de consultes de funcionaris sobre la legalitat de la mesura, que va aprovar per majoria l'ens provincial en el ple del novembre. "La llei ara mateix no impedeix que l'Agència Tributària catalana recapti aquest impost, sempre que el derivi en temps i forma a l'Agència Tributària estatal. Ens consta que hi ha algunes institucions que ho fan així, això no és manifestament il·legal sempre que els diners recaptats es derivin a l'Agència Tributària estatal", ha insistit.

De fet, aquesta és una pràctica habitual, normalitzada, d'altres administracions supramunicipals en diversos territoris de l'Estat. Una altra cosa seria si, en algun moment, l'Agència Tributària catalana decidís no liquidar els impostos a l'Agència espanyola. Llavors sí, podria interpretar-se com una desconnexió fiscal, o directament un tancament de caixes. Sigui com sigui, fonts de la Diputació han afirmat en declaracions a l'ARA que l'administració provincial de Barcelona "actuarà en tot moment amb plenes garanties jurídiques tant per als treballadors de la Diputació com per a la mateixa institució".

La relació amb la reunió Sánchez-Puigdemont

El cas és que el procés torna a ser el tema estrella a Madrid aquesta setmana després de l'anunci de la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, prevista per a dimarts al matí a Barcelona, només poques hores abans que el Congrés recuperi la normalitat i que la primera votació de la legislatura –dimarts a la tarda– sigui sobre la unitat d'Espanya, a iniciativa de Ciutadans i el PP.

De fet, el PP ha utilitzat la reunió Puigdemont-Sánchez i els dubtes generats a l'entorn de la decisió de la Diputació per assenyalar el líder del PSOE i contraposar-lo al president en funcions, Mariano Rajoy. Maroto ha posat d'exemple el cas de l'IRPF dels treballadors de la Diputació per argumentar el motiu pel qual Mariano Rajoy no es reuneix amb Carles Puigdemont, a diferència de Pedro Sánchez. "El tema és molt seriós com per mantenir reunions", ha reblat.

stats