La CUP vol el RUI abans de l'estiu del 2017
L'aval de l'ANC al referèndum unilateral d'independència ha alimentat el debat sobre la possibilitat d'introduir aquest mecanisme en el full de ruta cap a l'estat propi
BarcelonaCUP
Dissipar el fantasma del processisme
La CUP és qui més ha empès per incorporar el referèndum unilateral al full de ruta de l’independentisme. Els cupaires, de fet, ja han anunciat que fixar el RUI al primer semestre del 2017 serà una de les condicions que posaran sobre la taula del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la negociació de la qüestió de confiança que es votarà el 28 de setembre. En una entrevista a Europa Press, el diputat de la CUP Benet Salellas va argumentar ahir que aquesta opció serviria per “resoldre definitivament l’exercici del dret d’autodeterminació” i dissiparia el “fantasma del processisme”. Segons l’esquerra independentista, és necessari un referèndum en què els catalans decideixin si volen constituir-se en República abans d’obrir el procés constituent.
DEMÒCRATES DE CATALUNYA
Sense esperar el referèndum pactat
“No podem estar esperant si el referèndum pactat és possible”, va argumentar el 30 de maig el portaveu polític de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà. “Davant de la comunitat internacional, aquest referèndum estaria legitimat al marge de la legalitat espanyola”, va afegir l’exdirigent sobiranista d’Unió. El partit que agrupa els democristians independentistes és, juntament amb la CUP, qui defensa amb més contundència l’opció del RUI. Està previst que Demòcrates plantegi aquesta opció al president Carles Puigdemont de cara a la qüestió de confiança, tenint en compte que dirigents de la formació ja l’han defensat obertament en reunions de la direcció del grup de Junts pel Sí. El partit està al centre de totes les mirades pel conflicte que manté amb el Partit Demòcrata Català, l’antiga CDC, per la tria del nom que van fer els associats.
ERC
Definir-ne el significat abans de revisar el full de ruta
“És una peça que pot encaixar en el full de ruta, però hem d’aclarir si tots pensem el mateix quan plantegem el RUI”, exposen veus de la direcció nacional d’ERC. A la formació han optat per una calculada ambigüitat en les reflexions públiques perquè volen concretar en quins termes exactes es plantejaria la proposta. Segons com es faci, els republicans temen que allargui el procés o, per contra, entenen que podria servir com a mecanisme per culminar-lo. “Tots els camins democràtics, des de la majoria parlamentària fins al referèndum d’autodeterminació, són els nostres camins i no renunciarem a cap”, s’ha limitat a dir Oriol Junqueras. A la cúpula del partit puntualitzen que, primer de tot, cal una “majoria social que demani el RUI” i recalquen que l’actual full de ruta ha guanyat “valor” després del pas fet al Parlament aquesta setmana.
PARTIT DEMÒCRATA CATALÀ
Discrepàncies internes sobre la viabilitat
No existeix unanimitat dins del Partit Demòcrata Català (PDC) sobre la conveniència de considerar el RUI com el nou mecanisme per donar sortida a l’aposta independentista. Hi ha dirigents com Mercè Conesa, presidenta del consell nacional, que s’hi sentirien “còmodes” -així ho va expressar en una entrevista a l’ARA-, mentre que altres pesos pesants com el conseller Santi Vila o el cap de files a Madrid, Francesc Homs, hi troben molts inconvenients. La nova direcció, amb Marta Pascal al capdavant, s’ha encarregat de fer saber públicament els últims dies que el referèndum unilateral és una opció “real” i que pot arribar a ser viable. La qüestió encara no s’ha debatut a fons a la cúpula, i hi ha converses pendents entre dirigents del partit i Puigdemont per a les pròximes setmanes encaminades a pactar quina via se segueix en la qüestió de confiança.
CATALUNYA SÍ QUE ES POT
En desacord amb la via unilateral
Dimecres, en la intervenció prèvia a la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent al Parlament, Joan Coscubiela va lamentar que l’independentisme doni per “amortitzada la via del dret a decidir”. L’espai de l’esquerra alternativa, que havia participat en el debat en comissió del procés constituent, s’ha desmarcat definitivament del full de ruta de Junts pel Sí i la CUP. Coscubiela, i també altres veus menys bel·ligerants amb l’independentisme, han qüestionat el pla traçat cap a la desconnexió i descarten la solució del referèndum unilateral. Tant Catalunya Sí que es Pot com l’espai dels comuns, capitanejat per Ada Colau, veuen “limitacions” al RUI i defensen el camí de la consulta pactada tot i que la correlació de forces a Espanya sigui avui desfavorable.