La CUP convoca una "jornada de debat nacional" sobre la investidura

L'organització de l'esquerra independentista planteja el que pot desembocar en una assemblea nacional per desbloquejar l'acord

L'última assemblea nacional de la CUP es va celebrar el juliol a Castelló de la Plana. / ACN
M.colomer / Laia Vicens
12/11/2015
3 min

BarcelonaPas endavant de la CUP davant el bloqueig del debat d'investidura. Segons ha pogut saber l'ARA, l'organització de l'esquerra independentista ha comunicat aquest dijous a la militància la convocatòria d'una "jornada de debat nacional" el pròxim 29 de novembre al voltant de les negociacions amb Junts pel Sí sobre la investidura del pròxim president de la Generalitat, ara bloquejada. La comunicació l'han enviat coincidint amb la segona volta del debat d'investidura i després del 'no' de la CUP a l'oferta d'acord de Junts pel Sí per investir Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara caldrà veure el format de la jornada, que podria desembocar en una assemblea nacional "oberta" o en assemblees descentralitzades, cosa que no concreta la cúpula de la CUP en la comunicació a les bases. Fonts del secretariat han assegurat a l'ARA que l'assemblea nacional no es convocarà fins que no es tanqui un acord amb Junts pel Sí. Ara per ara, i sense haver arribat a un pacte, el dia 29, doncs, no és "res més que una jornada de debat".

A primera hora de la tarda, la CUP ha confirmat a través d'un comunicat que la jornada -motivada pel "grau d'intoxicació i informacions esbiaixades" que s'estan produint aquests dies- servirà per "traslladar al conjunt de la militància l'estat de les negociacions" amb Junts pel Sí. Segons diuen, en paral·lel seguiran les negociacions amb Junts pel Sí per arribar a un acord "a partir d'una proposta de la candidatura a la presidència que pugui ser de consens".

La CUP també ha informat que si la comissió negociadora de la formació arriba a una proposta d'acord global amb Junts pel Sí, s'haurà de convocar una Assemblea Nacional per debatre i validar la proposta d'acord.

De fet, la CUP donava per fet que aquest dijous no hi hauria president investit si Junts pel Sí no proposava un candidat "alternatiu". Al·legaven que els seus "tempos decisoris" feien impossible validar qualsevol pacte amb CDC i ERC en qüestió d'hores. I és que en el consell polític del 31 d'octubre a Sant Andreu, la CUP va decidir delegar l'aprovació de qualsevol acord sobre la investidura a una assemblea "oberta" a totes les formacions que integren la CUP-Crida Constituent (Endavant, Poble Lliure, Lluita Internacionalista, En Lluita, Arran...). Així doncs, qualsevol entesa que els diputats de la CUP arribin amb Junts pel Sí haurà de ser referendada per una assemblea extraordinària formada pels militants de totes les formacions que formen part de la candidatura del 27-S.

No és el primer dia d'aquesta setmana que el secretariat nacional de la CUP, l'òrgan format per 15 persones que gestiona el dia a dia de la formació, informa la militància dels propers passos a seguir. Dimarts a mig matí, el secretariat nacional va enviar un correu electrònic, al qual ha tingut accés l'ARA, informant que "atès l'immobilisme de Junts pel Sí" i "la consideració que cal arribar a un acord abans del 20 de desembre" per evitar, deien al correu, "possibles intencions 'dilacionistes'" per part "d'alguna de les formacions" de Junts pel Sí, en relació amb CDC, la CUP proposaria un "nom alternatiu" a Mas. Unes hores abans, Benet Salellas i Albert Botran havien posat el nom de Raül Romeva sobre la taula.

En qualsevol cas, la convocatòria per a la trobada del dia 29 l'han rebut les bases de la CUP just en l'inici de la segona volta del debat d'investidura, en què previsiblement a Artur Mas li faltaran dos vots i vuit abstencions per sortir investit president de nou. En la seva intervenció inicial, Mas ha ofert a la CUP sotmetre's a una moció de confiança en deu mesos per mirar de desencallar la situació. Fonts de la CUP consultades per l'ARA, però, asseguren que en qualsevol cas no prendrà cap decisió al voltant de la investidura abans de la jornada del 29 de novembre.

Pressió d'històrics de l'esquerra independentista

També, segons diverses fonts consultades per l'ARA, sectors de veterans de l'esquerra independentista i del Moviment de Defensa de la Terra -alguns d'ells represaliats durant la ràtzia antiindependentista de l'any 1992 dirigida pel jutge inhabilitat Baltasar Garzón- han fet arribar al secretariat nacional de la CUP el seu malestar davant la situació de bloqueig de la investidura. De fet, segons fonts de la CUP, aquest dissabte hi ha convocada una "jornada de treball" de l'organització Poble Lliure -hereva de l'MDT- on és més que previsible que irrompi el debat sobre l'escenari polític i parlamentari.

stats