LA NEGOCIACIÓ DELS PRESSUPOSTOS

La CUP exigeix increments d’impostos

Junqueras avisa que reduir l’IRPF a les rendes baixes al nivell de Madrid costaria 516 milions

La CUP va convocar una conferència de premsa per fixar les bases de la negociació dels pressupostos amb JxSí.
Laia Vicens / Roger Tugas
13/05/2016
3 min

BarcelonaUna setmana ha trigat el Govern a apagar l’incendi que va encendre el seu vicepresident, Oriol Junqueras, el dia 5 quan va afirmar que estava estudiant un possible augment de l’IRPF per a les rendes més altes. El també conseller d’Economia va admetre ahir que deixa en mans dels grups parlamentaris debatre aquesta opció -que els pressupostos no inclouran- i que l’objectiu últim és rebaixar l’impost a les rendes baixes, un repte que coincidia a destacar la consellera de la Presidència, Neus Munté. Tot i això, aquesta pau temporal -i parcial, ja que el titular d’Empresa, Jordi Baiget, es va negar a reformar la taxa turística, com sospesava també Junqueras- haurà de resistir ara l’envestida de les demandes de la CUP per pactar els comptes. Les va detallar la seva diputada Eulàlia Reguant i, de fet, xoquen amb algunes línies vermelles fixades per Carles Puigdemont, que dimarts va avisar que treballa per no fer “cap retoc” en els impostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que entre les bases que guiaran la negociació amb Junts pel Sí, la CUP va plantejar modificacions a l’actual estructura impositiva, per fer-la “més justa i equitativa”. Així, proposen recuperar l’impost de successions -tornant als nivells d’abans de la rebaixa del govern tripartit-, reformular el de patrimoni per convertir-lo en un impost sobre grans fortunes i incloure “canvis significatius” en el tram “alt i baix” de l’IRPF, en la línia del que proposava Oriol Junqueras. Aquesta exigència és tot un avís al Govern, que aquesta setmana no ha amagat les discrepàncies sobre aquest assumpte. A més, la CUP reclama “audàcia” per crear nous impostos.

En un to més conciliador que en les negociacions per a la investidura, la CUP va admetre que té la predisposició de negociar (i donat el cas, aprovar) uns pressupostos “postautonòmics” perquè es tracta d’una “legislatura excepcional”. “En unes altres circumstàncies, la CUP no es plantejaria negociar uns comptes segrestats i gestionats per un Govern favorable a polítiques neoliberals”, va deixar clar Reguant.

Per evidenciar la nova etapa, Reguant va exigir que els pressupostos “desobeeixin” els vetos del Tribunal Constitucional. La millor manera de fer-ho, va dir, és incorporar els impostos suspesos, com el de dipòsits bancaris, el de nuclears i el d’habitatges buits. Junts pel Sí farà un pas en aquesta direcció amb una moció que reclama recuperar el dos últims impostos amb lleis exprés. No obstant, no s’hi inclou el tribut a la banca, que segons la coalició sobiranista és poc viable de recuperar perquè ja hi ha una taxa de l’Estat similar però a un tipus irrisori.

No és cap secret que algunes de les peticions de la CUP seran més ben rebudes per ERC que per CDC, cosa que pot fer reobrir la ferida en el si de Junts pel Sí. En el cas de l’IRPF, el Govern va passar la pilota al Parlament i la discussió es farà amb l’estudi que la conselleria d’Economia ha elaborat sobre l’assumpte i que posa sobre la taula la possibilitat de reduir el tribut a les rendes baixes i compensar la rebaixa amb increments en els trams alts.

Així, per exemple, fonts del departament assenyalen que una reducció dels tipus de fins a 17.707 euros, del 12% actual -el més elevat de l’Estat- al 9,5% -el més baix, de set comunitats, com la de Madrid-, costaria 516 milions d’euros. Segons va subratllar Junqueras, els 650 milions que es recaptarien si l’Estat no hagués anul·lat l’impost a la banca ja permetrien fer la rebaixa. En no ser així, caldrà debatre com aconseguir aquests recursos i en quina mesura abaixar la pressió fiscal. Com aquesta, hi ha 35 simulacions més per estudiar com es modifica el tribut.

Al seu torn, Neus Munté va admetre a Onda Cero “diferències” entre CDC i ERC, però va coincidir a primar la reducció fiscal a les rendes baixes, mentre que Jordi Baiget obria a La Xarxa un nou front: la taxa turística. El secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, va avisar dissabte que estava estudiant refer el tribut, però Baiget el va corregir: “No és la nostra intenció modificar la taxa perquè ho hem de fer parlant amb el sector i el sector ens diu que fa dos anys que s’ha posat aquest impost i que l’hem de consolidar”.

stats