La CUP estudia renovar la direcció
El secretariat decidirà dilluns vinent si obre un procés electoral intern per escollir els 15 nous membres
BarcelonaLa CUP decidirà dilluns vinent si elegeix un nou secretariat nacional, l’òrgan que gestiona el dia a dia de la formació i que és el més semblant a les executives dels partits tradicionals. En la llarga reunió ordinària d’ahir -en tancar aquesta edició, la trobada encara no havia acabat-, es va decidir ajornar la decisió definitiva una setmana més perquè hi faltaven alguns dels membres. Tot i això, diverses fonts consultades indiquen que hi ha consens al partit per renovar “aviat” la seva cúpula, gens cohesionada per les tensions internes dels últims mesos.
Després del veto cupaire als pressupostos de la Generalitat, el sector més procliu a l’acord amb Junts pel Sí volia fer un gest de força i s’havia arribat a plantejar forçar el canvi immediat del secretariat, que s’hauria produït si un terç de l’òrgan hagués plegat. Tanmateix, està força estesa la voluntat de renovar una direcció ara per ara molt dividida. Així, la CUP estudiarà aquesta setmana si obre un període electoral intern per elegir un nou secretariat. Diverses fonts indiquen que la voluntat seria confegir un equip que, recollint diferents sensibilitats i corrents interns, estigués cohesionat. Les mateixes veus sostenen que l’actual secretariat està “totalment dividit” i que cal buscar “la màxima unitat” davant l’estiu intens que li espera a la formació cupaire. La CUP haurà de debatre la seva posició sobre la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Carles Puigdemont al setembre, i la intenció és fer-ho ja amb una nova cúpula.
Canvis aprovats per les bases
El cas és que l’assemblea nacional d’Esparreguera del 22 de maig va aprovar un nou mètode per elegir la direcció cupaire. Les bases van avalar que 11 de les 15 persones que formen el secretariat siguin triades a través de llistes conjuntes, una idea que avalen diferents sectors del partit. Els altres quatre membres s’escollirien, com ara, a través de candidatures individuals.
Un altre canvi introduït -especialment significatiu-és que aquesta votació podrà fer-se, per primera vegada, telemàticament. Això significa que es podria dur a terme amb més agilitat, sense la necessitat de convocar una assemblea extraordinària per reunir tota la militància en un mateix espai, com es feia fins ara.
El secretariat actual va ser escollit fa menys d’un any en l’assemblea nacional de Castelló, el juliol passat. La dimissió conjunta de membres de l’antic òrgan pròxims a Poble Lliure va forçar la renovació de la direcció, just després de les eleccions municipals i en plena preparació per a la campanya electoral del 27-S. Només quatre dels antics membres del secretariat formen part de l’actual, que en menys d’un any ha tingut algunes baixes. Tres dies després de l’assemblea de Sabadell per decidir sobre la investidura d’Artur Mas -la que va acabar en un empat inèdit-, Xavier Monge va dimitir del seu càrrec per raons “estrictament internes” i va ser substituït per Ferran Carbonell. Després de les eleccions plebiscitàries del 27-S, Isabel Chacón va abandonar el secretariat per dedicar-se a tasques de suport al grup parlamentari. Òscar Simon ha sigut qui l’ha rellevat.
El secretariat nacional no té atribucions polítiques, sinó que executa les decisions del consell polític, un òrgan format pels representants de les assemblees territorials. Ara bé, té una rellevància justificada perquè és l’únic espai de la CUP que pot prendre les decisions urgents i participa directament de la gestió parlamentària. La renovació del secretariat, doncs, pot ser vista com una nova via per fer aflorar la divisió de les bases o com la manera per tancar ferides i buscar la cohesió interna després de mesos convulsos.