La CUP proposa una aliança d'esquerres que fixi com a prioritat el referèndum unilateral
Un document aprovat pel consell polític aparca la DUI i planteja com a nexe d'una eventual coalició d'esquerres un referèndum sense necessistat de pacte amb l'Estat i un procés constituent
BarcelonaLa CUP ha traçat el seu full de ruta per als mesos més immediats. El consell polític i el grup d'acció parlamentària de diumenge van aprovar un document, que ha avançat Catalunya Ràdio i al qual ha tingut accés l'ACN, on s'estableixen les línies a seguir més enllà dels vots en una possible investidura d'Artur Mas. Així, al text vol "discutir l'aliança d'ERC amb CDC" i articular una "candidatura per al conjunt de l'esquerra catalana" de cara a les probables eleccions al Parlament del març.
El document, posant-se en un escenari d'eleccions anticipades al Parlament, planteja "començar a treballar en l'articulació d'una candidatura popular i de base que pugui articular el conjunt de l'esquerra catalana" que tingui com a "elements programàtics fomamentals el referèndum unilateral d'independència, una alternativa a les polítiques d'austeritat i l'articulació d'una nova institucionalitat catalana sobre la base d'un procés constituent de caire popular". Aquestes condicions aproparien la CUP a alguns dels plantejaments de l'entorn i part de les formacions que conformen Catalunya Sí que es Pot.
Així, el vot dels deu diputats abstenint-se a la investidura d'Artur Mas no va ser l'única cosa que es va votar i aprovar en la reunió de la CUP. També va aprovar-se un document amb el títol 'Posar en valor l'assemblea, rebutjar el xantatge de Mas i superar la investidura. 10 abstencions per avançar cap a la independència per canviar-ho tot'.
El seu full de ruta passaria per "posar en el primer pla la confrontació amb l'estat espanyol i amb la seva política de recentralització contra els Països Catalans, a partir de la proposta independentista i d'articulació del conjunt dels Països Catalans, així com amb la proposta tàctica de referèndum unilateral d'independència a Catalunya com a sortida tàctica per al moment actual". De la mateixa manera, la CUP avisa que entre els seus objectius hi ha el de "confrontar el paper de CDC com a agent que pretén liderar i subjugar el procés independentista als interessos d'un sector de la burgesia que prioritzarà sempre el respecte als principis de legalitat per sobre de la ruptura democràtica amb l'Estat", diuen.
Com es plantegen fer-ho els cupaires? El primer pas seria "discutir l'aliança estratègica d'ERC amb CDC, que impossibilita l'articulació d'una majoria d'esquerres en favor d'una sortida autodeterminista i unilateral a Catalunya".
Previsió de baixes a les territorials
La decisió de diumenge de la CUP va ser presa de forma molt ajustada i ha provocat incomoditat a les seves pròpies files. De fet, el mateix Antonio Baños, que va ser cap de llista dels cupaires el 27-S, ha presentat la seva dimissió. També hi ha territorials, com la de Girona, que preveuen baixes al partit i reconeixen que estan coent un posicionament conjunt contra la decisió del consell polític per haver "obviat" l'opinió de la meitat dels militants, tal com explica avui l'ARA.
De fet, les assemblees locals de la CUP a Celrà (Gironès) i Verges (Baix Empordà) es reuniran en els propers dies per decidir si mantenen les sigles del partit. La CUP governa amb majoria absoluta en aquests municipis i els seus alcaldes reconeixen que estan molestos per la decisió del partit de no tancar un acord amb Junts pel Sí.