S'ajorna la cimera de partits i entitats per la llista civil
Els problemes d'agenda de la CUP posposen la trobada per pactar el 27-S, que se celebrarà a principis de la setmana que ve
BarcelonaArtur Mas havia convocat per a aquest divendres a la tarda els líders dels partits del 'sí', Oriol Junqueras (ERC) i David Fernàndez (CUP), i els de les entitats sobiranistes Jordi Sànchez (ANC), Muriel Casals (Òmnium) i Josep Maria Vila d'Abadal (AMI) al Palau de la Generalitat per celebrar una cimera que serveixi per tancar l'acord sobre la llista cívica. La cimera s'ha acabat desconvocant, segons fonts de Palau, pels problemes d'agenda de la CUP, que dissabte té assemblea a Castelló, al País Valencià. Els republicans consideraven necessari que hi fossin tots els actors implicats, també els cupaires, i per això s'ha decidit ajornar la trobada fins dilluns o dimarts de al setmana que ve. El cap de setmana s'aprofitarà per fer trobades bilaterals i anar aplanant el camí.
La llista cívica és una possibilitat que Mas va plantejar fa dues setmanes en una acte a Molins de Rei i que, posteriorment, han acceptat Òmnium, l'ANC, ERC i la CUP. Tots ells són, però, i a diferència de Mas i CDC, partidaris que a la llista no s'hi presentin polítics en actiu. També hauran de decidir com reforcen el caràcter plebiscitari del 27-S, quan se celebren les eleccions constituents i què passa entre una cosa i l'altra. Ahir el cap de l'executiu es va felicitar que s'accepti treballar en un marc unitari, però va admetre que té alguns dubtes sobre la fórmula.
Un debat que ha sacsejat el panorama sobiranista
El debat sobre una llista civil sense polítics es precipitava després que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'obrís a avalar una llista d'aquestes característiques, plantejada en reunions discretes per Òmnium, com a desllorigador del bloqueig generat a partir de la reobertura del debat sobre les llistes independentistes. La proposta la va fer oficial Òmnium el cap de setmana passat després d'un procés de consultes internes amb les seves organitzacions territorials, que es van decantar majoritàriament per aquesta fórmula.
La CUP també s'ha obert a avalar-la aquesta setmana, això sí, sempre que sigui una eina exclusivament plebiscitària, per dirimir el suport social a la independència i per convocar, immediatament després, eleccions llavors sí constituents i amb totes les ofertes ideològiques competint per dirimir quin pes ha de tenir cadascuna d'elles en el procés constituent. L'ANC ha estat l'última organització a sumar-se a la demanda després de sis hores de debat intens el dimarts després que les bases instessin a buscar espais de complicitat per construir una oferta electoral unitària.