EL FUTUR A BARCELONA

Convergència activa el càsting per rellevar Trias

Santi Vila, Mercè Homs i Joaquim Forn parteixen en primera fila per ser candidats el 2019

L’alcalde Xavier Trias fa temps que ha situat Joaquim Forn com a cap visible del grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona.
Oriol March
06/06/2016
2 min

BarcelonaLa nit del 24 de maig del 2015 va tenir un profund regust agredolç al quarter general de CiU, federació a la qual li quedaven només tres setmanes de vida. S’acabaven d’imposar de nou a les eleccions municipals, però havien perdut la joia de la corona: Barcelona, la capital, la ciutat on havien governat un cop en tres dècades, va caure del costat d’Ada Colau després d’una campanya disputada i plena de retrets. Xavier Trias va reconèixer la derrota aquella mateixa nit i tots els dirigents nacionalistes donaven per fet que començava, definitivament, l’ocàs de la seva carrera. Molts d’ells van errar el pronòstic, perquè Trias va postular-se en privat per dirigir la Diputació de Barcelona, finalment en mans de Mercè Conesa. Un any després, l’exalcalde sí que ha iniciat la marxa enrere. I Convergència ja ha activat el càsting per trobar candidat per al 2019.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La previsió que hi ha a la sala de màquines del partit és trobar-se davant una Colau marcada per l’acció de govern. “Ja no serà només una activista, sinó que haurà comès errors de gestió”, mantenen dirigents consultats. En boca del partit, segons diverses fonts, apareixen tres noms per formar part del cartell electoral de Convergència: el conseller Santi Vila i els regidors Mercè Homs i Joaquim Forn, a qui Trias ha situat com a cap visible del grup municipal i que ahir ja va anunciar en una entrevista a El Periódico la seva voluntat de presentar-se a les primàries. Vila, ara a càrrec de Cultura dins del Govern de Carles Puigdemont, ja va introduir com a variable el salt a Barcelona quan va assumir el nou càrrec, segons dirigents consultats. Vila va ser alcalde de Figueres i, segons el seu entorn, ocupar l’Ajuntament de Barcelona li podria permetre “plantejar-se fer carrera a la Generalitat”.

El conseller de Cultura, heterodox ideològicament i ben connectat amb l’establishment barceloní -des de Territori i Sostenibilitat va forjar relació amb l’empresariat-, només farà el pas en cas que la federació de Barcelona l’hi proposi. Aquesta és una variable rellevant: qui mani a la delegació barcelonina de CDC podrà influir en la tria del candidat. Una de les dirigents que es postulen per manar-hi és precisament Mercè Homs, a qui veus del partit situen com a ben posicionada per optar a un lloc que, en qualsevol cas, es decidirà per primàries.

Homs forma part de Moment Barcelona, un corrent generacional que aspira a governar la federació barcelonina. El seu rival en la pugna és el sector de Nova Barcelona, apadrinat per Germà Gordó -impulsor, a nivell nacional, de Nova Convergència- i que té com a cara visible Teresa Pitarch. Aquest grup compta amb el suport de Jordi Martí, president de CDC a la capital. Joaquim Forn va assistir a la presentació pública de Nova Barcelona, però fonts consultades el situen amb Homs. Un dels arguments que farà servir Pitarch en la campanya interna -segurament es triarà la direcció de les federacions territorials en una votació al setembre, dos mesos després del congrés de CDC- és que ella no vol ser candidata a l’alcaldia, “a diferència del que vol Homs”.

En tot cas, però, la cursa tot just s’està definint. I hi tindrà molt a veure l’opinió de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, que aquestes setmanes pensarà més en el 26-J que en el partit.

stats