HOMENATGE A MACIÀ

CDC i ERC reclamen el suport a la CUP des de la tomba de Macià

Mas evita referir-se a l'assemblea cupaire per no intervenir, però Rull crida a la unitat abans de fer debats sobre el model de país i Rufián demana "pragmatisme" als anticapitalistes

Mas i Forcadell, durant l'homenatge a Macià / ACN
Roger Tugas
25/12/2015
4 min

BarcelonaL'homenatge al president Francesc Macià el dia del 82è aniversari de la seva mort ha vingut marcat per l'assemblea que la CUP farà aquest diumenge i que marcarà l'última setmana de l'any. Totes les forces independentistes i les principals institucions del país s'han acostat com cada any a la tomba de l''Avi', des d'on han defensat la independència o el dret a decidir i s'han referit de forma més o menys directa al conclave que ha de fer la força de l'esquerra anticapitalista, precisament l'única que no ha acudit a l'homenatge. Si finalment la CUP dóna el seu 'sí' a Artur Mas i a la proposta de Junts pel Sí, la investidura pot tenir lloc durant els darrers dies del 2015, mentre que, si no és així, el més probable és que els partits comencin a esmolar les armes electorals per anar a les urnes de nou al març en el que seria la quarta convocatòria en un sol any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament per evitar que les seves paraules puguin ser contraproduents, Mas ha declinat opinar en un sentit o altre sobre què hauria de fer la formació de qui busca el suport, ja que ha opinat que "el més intel·ligent" seria no referir-s'hi. "Que la gent de la CUP faci la seva assemblea sense interferències, i menys meves, que podrien ser inconvenientment interpretades", s'ha limitat a respondre a la premsa. En tot cas, abans s'ha referit a Macià per recordar les arrels profundes de les reivindicacions nacionals catalanes, però també l'horitzó que s'obre davant la seva tomba: "Si les tombes simbolitzen el passat, el mar obert del davant simbolitza el futur". "Això pren sentit sobretot si mirem cap al futur, un horitzó ample que podem somniar i imaginar i que aquest país ha treballat perquè fos el més ample possible i que les properes generacions el tinguin el més obert i sigui millor el futur que el passat", ha afegit.

Per tot això, Mas ha subratllat que "el país no havia tingut mai tan a prop el somni de llibertat de persones com Macià". "Els somnis hi són perquè en algun moment es facin realitat, perquè, si no, queden en somnis", ha reiterat, ja que "del que es tracta és de convertir els grans somnis en grans realitats". "Molts desitjaríem que fos al més aviat possible, però finalment cal que sigui realitat", ha apuntat, i és que el full de CDC i ERC plantejat a la CUP passa per un procés transitori de 18 mesos cap a la independència, tot i que ha alertat que "les forces contràries són molt grans, però segurament la suma de talents, anhels, persones i voluntat de fer un país millor no només permeten mantenir el somni viu, sinó per fer-lo realitat".

Tanmateix, sí que s'ha referit directament a la CUP el coordinador general de CDC, Josep Rull, que ha assegurat que ara cal unitat independentista i no anteposar projectes socials, ja que "discutir quin model de país volem quan qui governa és essencialment Madrid porta a gestos estèrils". Així, ha defensat que els catalans estan "en una cruïlla" per decidir el seu futur, motiu pel qual ha fet una "crida a no desaprofitar aquest moment històric", en referència a l'assemblea cupaire. "Primer és tenir l'eina, l'endemà ja es decidirà com es vol el país", ha reclamat. En aquest sentit, ha assegurat que des de Junts pel Sí s'ha "negociat des de l'actitud més rigorosa per complir el mandat democràtic del 27-S" i ho han "posat damunt de la taula", i per això espera "que tots tinguin aquesta responsabilitat", de nou apel·lant als anticapitalistes.

ERC demana a la CUP que anteposi el país

El cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, s'ha mostrat esperançat amb l'assemblea de la CUP de diumenge, de la qual n'espera la llum verda al pacte amb Junts pel Sí per investir Artur Mas com a president del Govern. "Esperem acords, això no va de guanyar cap polític o partit, sinó del país", ha defensat el dirigent republicà, que ha recordat que "la CUP ha demostrat un enorme sentit de la responsabilitat", motiu pel qual ha tornat a demanar "pragmatisme" per assolir l'acord. "La gent no cridava al carrer el nom de cap partit o polític, cridava 'independència'", ha subratllat Rufián.

Així mateix, el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha recordat la figura de Francesc Macià apuntant que "era un coronel de l'exèrcit espanyol i va fer el pas per lluitar per la plena justícia social i les llibertats de Catalunya". Ho ha afirmat per deixar clar que serà gràcies a "aquesta capacitat d'abraçar causes justes que ho aconseguirem". "Els que sempre hem estat convençuts sempre hi serem", ha afegit, i per aquest motiu seran els nous els que "portaran a una autèntica revolució i canvi democràtic".

En aquesta línia, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha mostrat el seu convenciment que s'acabarà l'any "amb president investit", ja que "això ajudaria a fer realitat el somni de Francesc Macià i de molts catalans". Així, l'exlíder de l'ANC ha recordat la dita catalana "no deixis mai el que veus pel que no veus" per defensar que "ara veiem que tenim l'oportunitat de fer un país més lliure, just i net".

Pisarello vincula dret a decidir i drets socials

Al seu torn, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha encapçalat l'ofrena del consistori a la tomba, des d'on ha volgut "posar de relleu el clam de molts catalans en defensa del dret a decidir". Una reivindicació que, segons ha subratllat, ja ve de "l'època de Macià, quan estava lligada a la justícia social i que va culminar amb la proclamació de la República". L'Ajuntament, precisament, ha donat suport a la declaració rupturista del Parlament amb els vots de CDC, ERC i la CUP i l'abstenció de Barcelona en Comú, el partit de Pisarello i de l'alcaldessa, Ada Colau.

stats