CDC i l’ANC volen que hi hagi polítics a la llista unitària
ERC admet la candidatura civil i demana pactar ja ara un govern de concentració
BarcelonaDesprés que les dues principals entitats del sobiranisme civil, l’ANC i Òmnium, es pronunciessin a favor d’impulsar una proposta transversal per al pròxim 27-S, el debat pivota ara sobre com s’ha de concretar aquesta unitat de l’independentisme. I ahir ja es va poder intuir on eren les diferències, també entre les associacions més representatives del sobiranisme organitzat.
Òmnium ho té clar i ha fet una proposta pròpia: llista civil sense polítics. Mentrestant, l’ANC es manté equidistant i no vol donar encara una “solució concreta” a l’entramat. Tanmateix, ahir, el president de l’entitat, Jordi Sànchez, va fer una esmena a la via d’Òmnium. En una entrevista a Catalunya Ràdio, preguntat directament per si Artur Mas i Oriol Junqueras haurien de tenir un paper a la candidatura, Sànchez va dir que “personalment” creu que “s’hi ha de sumar tanta gent com es pugui” i va afegir que “aquí no sobra ningú si són eleccions que es volen plebiscitàries”. D’aquesta manera, el president de l’ANC qüestionava que s’hagués de prescindir dels polítics en actiu en una eventual llista per la independència. I és en aquest punt que l’Assemblea va coincidir amb CDC. El coordinador general de la formació, Josep Rull, va apostar perquè els partits polítics “siguin d’una manera o altra” a la llista. “És evident que les persones que estan a primera línia hi han de ser, són capital humà al qual no podem renunciar”, va dir també a Catalunya Ràdio.
En aquest sentit, va insistir que serà en els pròxims dies quan es mantindran contactes amb entitats i partits per acabar de perfilar aquesta proposta unitària, que encara “no és definitiva”. Rull es va mostrar convençut que en el procés de negociació no es perdrà la figura d’Artur Mas, tenint en compte l’“autoritat moral” que ostenta en el procés. Ara bé, el mateix president de la Generalitat s’ha mostrat disposat, si cal, a quedar en un segon pla. A la conferència de Molins de Rei -en què va llançar la proposta a les entitats- va dir que adoptaria “el paper que calgués” i, posteriorment, en una entrevista a TV3 amb Mònica Terribas, va etzibar que per ell no quedaria: “No vull ser ni un impediment ni un obstacle [per a la unitat]”.
Per la seva banda, el coordinador general de CDC també va fer referència als independentistes d’Unió, ara aglutinats a la plataforma Hereus d’UDC 1931. Va obrir la porta a anar de bracet amb els ara expedientats -liderats per Antoni Castellà- per haver-se posicionat al costat de Mas de cara al 27-S .“Hi ha moltes vies de col·laboració”, va dir en una entrevista a La Xarxa, posant d’exemple l’acord de CDC amb Reagrupament o un sistema de coalició per a determinades eleccions.
Govern d’unitat post 27-S
Per la seva banda, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, va donar més detalls de la proposta de l’entitat cultural, que pot ser desllorigadora de la qüestió. Malgrat que la seva aposta és una llista “sense polítics en actiu”, Casals va suggerir que “hi ha un Parlament i un Govern”, alhora que va assegurar que és “inimaginable” tirar endavant el procés sense noms clau de CDC, ERC i la CUP. És per això que va obrir la porta a una “presidència honorífica”, “que mani poquet”, amb un conseller en cap amb poders executius o altres membres del Govern amb mandats concrets en un executiu format per una coalició de partits independentistes. Cal tenir en compte que el president del Govern ha de ser diputat i anar a les llistes electorals, mentre que els consellers no és necessari que siguin membres del Parlament.
Així, la llista electoral es farciria de membres de la societat civil -Casals, igual que Sànchez, ja ha descartat formar-ne part- i l’executiu es reservaria als partits. I aquí ERC també hi va dir la seva. La secretària general del partit, Marta Rovira, malgrat insistir que la fórmula preferida dels republicans són les tres llistes “aliades”, va assegurar que estan disposats a quedar en un segon pla a favor d’una “llista civil”. Ara bé, aquesta candidatura hauria d’anar acompanyada d’un acord previ per a un govern de concentració post 27-S. “Ens agradaria pactar la llista civil per la independència i també un govern de concentració, perquè quan la gent vagi a votar tingui molt clar quins seran els primers cent passos cap a la independència”, va dir en declaracions des de Vic.
Negociacions “discretes”
En el que sí que van coincidir tots els actors és en el fet que la unitat sobiranista es concretarà els pròxims “deu o quinze dies” en reunions “discretes” entre partits i entitats. Qui seurà a la taula de negociació? Segons Casals i Sànchez, a més de les entitats, els actors polítics seran CDC, ERC, la CUP, socialistes independentistes i els sobiranistes d’UDC, ICV o EUiA que ho vulguin.