'Bloomberg' parla de les estructures d'estat com el "repte territorial més important" a l'Estat des de la Guerra Civil
Un article de l'agència econòmica difós també per 'The Washington Post' assegura que els independentistes promouen una "batalla financera per escapar d'Espanya"
Brussel·les'Bloomberg' publica aquest divendres un article, que també difon 'The Washington Post', on s'expliquen els plans de la Generalitat per crear estructures d'estat, que són descrites com el "repte territorial més important" a l'Estat espanyol des de la Guerra Civil. La peça assegura que els independentistes promouen una "batalla financera", basada a "encoratjar" els catalans a pagar els seus impostos en un dipòsit controlat per la Generalitat en lloc de pagar-los a l'Estat. L'article es publica l'endemà que el Consell de Garanties dictaminés contra la constitucionalitat de les esmenes sobre estructures d'estat a la llei de mesures fiscals.
L'article, que assegura que el president espanyol, Mariano Rajoy, "obstrueix les peticions de negociar" amb el president de la Generalitat, recorda que Artur Mas ha convocat eleccions el 27 de setembre i que Catalunya ja "ha començat a configurar les institucions per "fer funcionar el seu propi estat", preparades per posar-se en marxa si guanya "l'ala independentista". "Els plans de Mas per desconnectar Catalunya de l'estat espanyol suposen el repte més important a la integritat territorial de la nació des de la Guerra Civil dels anys 30, amb potencials efectes per als qui tenen el bilió d'euros de deute sobirà" espanyol, diu l'article.
'Bloomberg' publica que la tècnica proposada pels independentistes "permet que els contribuents compleixin amb les seves obligacions legals amb l'Estat" abans que l'executiu català transfereixi els diners a Madrid. "Si la disputa sobre la sobirania catalana es torna desagradable, la Generalitat pot retenir els impostos sense exposar els ciutadans catalans a represàlies legals o financeres per part de l'estat espanyol", explica 'Bloomberg'.
Segons aquest mitjà econòmic, la iniciativa de pagar els impostos a la Generalitat faria que l'Estat deixés de rebre de manera directa més de 8.000 milions d'euros. "Estem donant l'oportunitat de canviar dos milions de votants independentistes en dos milions de contribuents", apunta a 'Bloomberg' Daniel Laspra, un dels impulsors de la iniciativa de pagar els impostos directament al govern català.
A l'article també s'explica que la Generalitat està augmentant la plantilla de l'Agència Tributària Catalana en un 50% i que, enguany, ha afegit 170 treballadors més. També detalla que el pressupost creixerà un 25% i que, a partir de novembre, l'agència posarà en marxa un servei per rebre pagaments dels contribuents catalans des de la seva pàgina web. A més, també apunta que l'executiu català està constituint el seu propi banc, que gestionaria el recompte d'impostos. Segons publica 'Bloomberg', unes 80 ciutats, 1.000 empreses i 2.000 ciutadans catalans ja estan utilitzant aquest sistema de pagament dels impostos. L'article també desvela que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) està preparant una campanya perquè els alcaldes posin en marxa aquest mecanisme de pagament dels impostos a través dels consistoris.