Bart de Valck: “Espanya nega la realitat, i això és la fi de la democràcia”
Entrevista a l'observador internacional de l’1-O
BarcelonaCom a flamenc, no és pas aliè a les aspiracions sobiranistes que ha presenciat aquests dies a Catalunya. Bart de Valck, president del think tank Moviment del Poble Flamenc (VVB, en flamenc), va participar en la jornada de referèndum de l’1 d’octubre com a observador internacional, i està esgarrifat amb les escenes de violència que va veure, en directe i a través de les xarxes socials. Va passar bona part del dia a l’Escola Turó Blau de Sant Andreu, a Barcelona, i està preparant el seu informe sobre la votació i la repressió policial que intentava aturar-la. De Valck forma part també de la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (ICEC en anglès), una ONG que treballa “per l’autodeterminació de les nacions catalanes, escoceses, basques, del sud del Tirol, venecianes i flamenques”. I assegura que l’efecte català pot ser una “bola de neu” que arrossegui altres nacions d’Europa.
Quina és la seva valoració de l’1-O?
L’ús de la força que vam veure va ser totalment inesperat per a nosaltres, vam quedar astorats. Formo part d’un grup d’observadors que venim de Flandes i d’Escòcia, i aquest tipus de violència als nostres països és totalment desconeguda. Més de 800 ferits i agressions fins i tot a gent gran! Estem realment sorpresos. Només podem dir que és la violència típica d’estats autoritaris com els de Sud-amèrica. Entenc que el govern espanyol digui que vol protegir la seva Constitució, però a la Rússia comunista també tenien una Constitució, tots els estats autoritaris en tenen una. Però si una part de l’estat demana l’autodeterminació, quin és el problema de preguntar a la gent?
¿Ha vist una repressió similar en altres llocs on ha estat d’observador?
No, mai. I vull destacar que moltes de les imatges de la violència venien de les xarxes socials. Hi ha hagut un boicot a la informació, però fins i tot al meu país, fins i tot les organitzacions polítiques flamenques més petites han rebut vídeos de la repressió policial. És increïble que ràpid que circulen els missatges.
Mariano Rajoy va sortir el mateix diumenge a dir que l’actuació policial havia sigut la correcta i que no hi havia hagut cap referèndum.
Estava mentint. Espanya està negant la veritat i això fa molta por. Ho sento però crec que aquesta és la fi de la democràcia: quan negues el que realment està passant. He trobat molta gent procedent de l’estat espanyol aquests dies que ens deia que no reconeixien el seu propi estat.
¿Creu que, com va dir el president català, Carles Puigdemont, Catalunya s’ha guanyat el dret a ser un estat amb aquesta votació?
Sí. Catalunya ha de declarar la independència. I si Espanya no ho accepta, hi haurà una reacció internacional. Ja no hi ha marxa enrere. Europa haurà d’obligar l’estat espanyol a reconèixer l’estat català, no pot fer fora 7,5 milions de persones. El que està passant aquí és signe d’una crisi a tot Europa, estem assistint a la implosió dels vells estats europeus, com el cas d’Escòcia al Regne Unit, Venècia a Itàlia, Flandes a Bèlgica, regions que ja no encaixen en els vells estats, i això planteja una nova situació per a Europa.
Però la UE de moment s’ha alineat amb Rajoy. Això pot canviar?
Europa ha de gestionar aquesta nova realitat i no hi ha marxa enrere. Catalunya crearà un efecte de bola de neu que no es podrà aturar. La UE vol evitar afrontar el problema i dona suport a l’estat espanyol, però no podrà mantenir aquesta postura gaire temps més. De fet, fins ara no hi havia hagut cap debat sobre el tema dins del Parlament Europeu. [Jean-Claude] Juncker pot dir el que vulgui però alguns partits dins de l’Eurocambra, com Els Verds, donen suport als processos independentistes. I si la UE rebutja una Catalunya independent hi haurà molta gent decebuda que s’hi oposarà. Hi haurà una nova Europa.