El BBVA creu que el procés crea inestabilitat
El banc apunta a Catalunya per explicar la pujada del preu del deute espanyol
MadridLa recuperació econòmica de l’Estat està entrant en una nova fase. El creixement -molt per sobre de la mitjana europea en el primer semestre- s’està moderant i continuarà desaccelerant-se els pròxims mesos. A aquesta conclusió han arribat gairebé tots els observadors independents i el mateix govern espanyol. Però no és gaire habitual que un d’aquests observadors reputats arribi a culpar el procés independentista català d’una part d’aquesta desacceleració. I això és precisament el que va fer ahir el servei d’estudis del BBVA, que va assenyalar la “incertesa política” generada per les eleccions del 27-S com a explicació per al repunt de la prima de risc espanyola fins ara aquest any.
Segons el BBVA Research, l’indicador -que marca la confiança dels inversors en una economia- ha pujat 60 punts bàsics més que la prima italiana des de l’anunci de la convocatòria d’eleccions del 27-S. A més, els repunts més destacats coincideixen amb l’anunci de la convocatòria, al gener, i també amb el de la candidatura conjunta de CiU, ERC, al juliol.
Tot i que en la presentació del BBVA es destaca només el procés com a element d’incertesa política, l’economista en cap del grup BBVA, Jorge Sicilia, va considerar que no es poden treure conclusions absolutes. És a dir, no es pot afirmar, segons el BBVA, que el procés sigui responsable al 100% d’aquesta escalada de la prima que equival a una caiguda del PIB de 0,5 punts. Però, segons va dir, el fet que s’hagi agafat com a indicador el diferencial amb la prima de risc italiana resta l’impacte d’esdeveniments de l’economia mundial com la crisi a Grècia i els dubtes sobre l’euro, que afecten de manera molt similar les dues economies: “Potser l’element diferencial és aquest [el procés]”. Tot i així, va admetre que altres factors que només afecten l’Estat, com les eleccions municipals, podrien tenir un impacte, que no va ser ponderat. A més, l’economista en cap per a economies avançades del BBVA Research, Rafael Doménech, va indicar que els passos endavant del procés no només llasten la prima de risc, sinó també la inversió: “La incertesa provoca que es posposin inversions”.
Afectació per igual a tot l’Estat
¿Però si, segons el BBVA, una part important del problema és a Catalunya, vol dir que les conseqüències econòmiques també són més dures al Principat? La resposta és no. Segons Doménech, les inversions disminueixen allà on la incertesa augmenta, i el procés l’augmenta a tot a Espanya. “Si comparem les dades reals, com l’afiliació a la Seguretat Social, no notem un diferencial entre Catalunya i Espanya. Això vol dir que, si afecta, afecta a tothom per igual”, va explicar.
L’informe del BBVA confirma l’aterratge del procés en l’arena econòmica de les últimes setmanes. Diverses patronals catalanes van manifestar el seu suport a la sobirania, mentre que la de les grans empreses, Foment del Treball, se’n va despenjar i va publicar un document contrari al procés. A més, el president de la patronal espanyola CEOE, Joan Rosell, i el de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet -catalans-, van apostar dilluns, en una carta oberta, per la tercera via. Fonts de la CEOE afirmen que no preparen més moviments contra el sobiranisme.