CANVI DE CICLE

Mas deixa clar que es farà un referèndum encara que sigui sense permís de Madrid

"Si es dóna majoria a determinats partits, fóra bo que les minories se sumessin al procés”, replica al PSC, i defensa que qui provoca el trencament no són els catalans, sinó "certes actituds intransigents d'Espanya"

Artur Mas, al Parlament / PERE VIRGILI
S. González / R. Tugas
26/09/2012
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat ben clar que Catalunya celebrarà un referèndum sigui o no dins de l'actual marc legal. "La consulta sobre l'autodeterminació es farà en qualsevol cas, d'acord amb les lleis o no: es farà en qualsevol cas", ha sentenciat Mas, que ha puntualitzat que el primer intent serà fer-ho d'acord amb la normativa. El president ha detallat que després de les eleccions del 25 de novembre caldrà que tots els partits s'asseguin per veure com es fa una consulta a la ciutadania perquè aquesta és una actitud pròpia “d'un país madur”. Mas ha dit que, un cop es tinguin sobre la taula els resultats electorals, “si es dóna majoria a determinats partits, fóra bo que les minories se sumessin al procés”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la rèplica al PSC al debat de política general, el president ha afirmat que l'avançament electoral no està motivat per interessos partidistes. "Per interessos estrictament partidistes no convenia convocar-les. Teníem dos anys de legislatura per endavant i no hi ha alternativa de govern", ha dit Mas, que ha subratllat que es tracta d'una resposta a una fets excepcionals, com són la massiva manifestació de la Diada i el cop de porta de Madrid al pacte fiscal. "Què havíem de fer? Quedar-nos quiets?", ha etzibat el president.

A més, el president ha retret als socialistes que parlin d'un “nou federalisme” quan “no n'hi ha hagut mai cap”. De fet, ha recordat que només Pasqual Maragall va gosar parlar de federalisme asimètric, però que “el cop de porta que li va donar el seu propi partit va ser monumental” i va deixar ben clar que a Espanya no hi ha “ningú que es cregui el federalisme”. “Com a màxim han parlat de l'Espanya plural i tampoc s'ho creien”, ha etzibat Mas.

Mas ha advertit el PSC que quan els socialistes parlen de "trencament i ruptura" s'apunten al llenguatge que s'utilitza des de Madrid i ha burxat en la "incomoditat" que provoquen aquestes eleccions al PSC. De fet, ha retret als socialistes catalans que no donessin suport al pacte fiscal, que fan com el PSOE, que no vol ni sentir-ne a parlar.

El president de la Generalitat també ha defensat la necessitat de retallar davant la difícil situació econòmica i ha citat com a exemple països com Holanda, que ha hagut d'avançar eleccions perquè no tenia majoria per fer els ajustos necessaris.

Qui vol trencar Espanya no són els catalans

D'altra banda, Mas ha replicat a la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que "nosaltres no som els rupturistes, tot això ho acabarà trencant –si és que es trenca, que espero que no– certes actituds intransigents d'Espanya". "A Catalunya ens hem passat dècades intentant ajudar Espanya, però això no s'ha fet al revés", ha denunciat el president de la Generalitat. Després de tants intents fallits, per tant, ha defensat que ara cal provar un altre camí.

En aquest sentit, ha concretat que el seu desig no és aïllar-se, sinó que "Europa es converteixi en una Europa federal i que Catalunya tingui els mateixos poders que un estat dels EUA". Si això no fos possible "pel pes de la història", Mas ha apostat perquè Catalunya tingui "els mateixos poders que qualsevol nació d'Europa".

stats