Arrimadas assumeix que Puigdemont ha declarat la independència, Albiol ho dubta i Iceta i Rabell ho neguen
JxSí mostra confiança total en Puigdemont: "Ets qui més t'has compromès i has donat la cara"
BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha proposat al Parlament que se suspengui l'aplicació de la declaració d'independència inclosa a l'article 4 de la llei del referèndum. També ha dit que, com a president de la Generalitat, assumeix els resultats de l'1-O i "el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república", unes paraules que han generat molts dubtes entre els 135 diputats. L'exemple ha sigut l'oposició. La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha interpretat que Puigdemont ha declarat la independència. En canvi, els presidents del PSC, Miquel Iceta, i de CSQP, Lluís Rabell, han celebrat que s'hagi "obert una porta al diàleg" en absència de DUI. Al mig, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol ha reconegut que no ha entès què ha declarat exactament Puigdemont al Parlament.
Tot i que formalment no hi ha hagut DUI, la cap de l'oposició i presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha decidit seguir amb el discurs previst assumint que Puigdemont ha declarat la independència. "Una independència en diferit i condicionada a terminis segueix sent una declaració d'independència". "Vostès sempre han volgut fer la declaració d'independència. No portaven cap referèndum al programa electoral. Volien declarar-la tant sí com no i han trobat en l'1-O l'excusa i la coartada per fer el que sempre han volgut fer", ha dit Arrimadas, en tot moment assumint que la independència ha sigut declarada aquest 10 d'octubre al Parlament.
Per a la cap de l'oposició, el nacionalisme català és "el pitjor nacionalisme que ha existit a Europa" i el seu projecte ha aconseguit despertar "la majoria silenciada durant 30 anys". "No permetrem que ens trenquin el cor a trossos. No permetré que als meus pares, que viuen a Andalusia, els demanin el passaport quan em vinguin a veure", ha afegit.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha iniciat la seva intervenció fent notar que el president de la Generalitat ha sigut poc clar: "Ha dit que assumeix un mandat, que discuteixo, i proposa suspendre una declaració no feta. És complex", ha dit, i ha deixat clar que "no es pot suspendre una declaració que no s’ha fet". Tot i això, ha admès que la "complexitat" també "ofereix marge" per al "diàleg".
Sigui com sigui, Iceta ha insistit que "no es pot despendre cap mandat democràtic de l’acte de votació" de l’1-O. Primer, perquè no tenia "garanties", ha dit, i, segon, perquè no representa el 50% del cens. "Una minoria no pot imposar-se sobre una majoria", ha repetit Iceta en català, castellà, anglès i francès, conscient del gran nombre de mitjans internacionals que aquest dimarts cobreixen el ple. Iceta ha alertat que "l’aplaçament 'sine die' de no sabem ben bé què no farà més que incrementar la incertesa, tant per a les empreses com per a les famílies".
En la mateixa línia, el president de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, no ha amagat la seva alegria per la decisió de Puigdemont d'ajornar la declaració d'independència. "La valentia ara és sinònim de diàleg i la suspensió de la declaració d’independència és una oportunitat per al diàleg", ha afirmat el dirigent de l’espai dels comuns. Rabell ha reiterat que, tot i "l'amplíssima mobilització", el "referèndum no complia les garanties necessàries ni apel·lava a les grans majories d’aquest país".
"El camí de la unilateralitat és impracticable, una DUI és una fugida endavant que cap cancelleria europea reconeixerà i provocaria una profunda divisió de la societat catalana i separaria sectors polítics que encara tenim camí per recórrer junts", ha conclòs en al·lusió al seu espai polític.
En canvi, el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, no ha interpretat ni que s'ha declarat la independència ni que no s'ha declarat. Els dubtes, però, no han impedit que Albiol s'hagi tornat a erigir com a portaveu del govern espanyol per deixat clar que "l'estat de dret i la democràcia no permetran cap estat independent en forma de república", ni en present, ni en diferit ni per etapes, ha puntualitzat . "M’he explicat de manera prou clara, senyor Puigdemont? L’estat de dret no l'hi permetrà", ha insistit, i ha remarcat que "ja no valen les mitges tintes" i que "el joc de les piruetes semàntiques no és acceptable ni possible".
Amb tot, el líder popular ha demanant al president que "renunciï a consumar el cop" i no posi "en risc" les institucions catalanes, en una clara referència a l’eventual aplicació de l’article 155 de la Constitució per part de l’Estat. Albiol ha aplaudit que Puigdemont parli de diàleg, però li ha preguntat irònicament: "De què vol exactament que dialoguem? De com fer a miques la sobirania nacional? Si això ho fem en dos, quatre o vuit mesos? [...] Facin propostes assumibles des de la legalitat i respecte a les normes de convivència", li ha dit. La manifestació de diumenge ha servit perquè tant Albiol com Arrimadas hagin destacat que la "majoria silenciada durant 30 anys" ha sortir al carrer.
JxSí confia en Puigdemont
Tot i renunciar a l'aplicació de la llei del referèndum i, en conseqüència, de la llei de transitorietat jurídica, el grup parlamentari de JxSí ha mostrat suport total a Puigdemont. El president del grup, Lluís Corominas, ha subratllat el compromís del president i ha garantit que l'objectiu de la majoria sobiranista seguirà sent construir la República Catalana, seguint el mandat que va generar el referèndum de l'1 d'octubre. "Tens tota la nostra confiança, president. Ets qui més t'has compromès i qui més has donat la cara", ha remarcat Corominas.