L'alcalde de Londres: "Espanya recorre a l'assetjament general de l'època de Franco"
Boris Johnson adverteix l'estat espanyol que "ha de treure les mans del coll de Gibraltar". Considera que l'ofensiva espanyola a Gibraltar no és més que "tàctica de distracció" davant "l'escàndol de corrupció" del PP
BarcelonaL'alcalde de Londres, Boris Johnson, ha acusat el govern espanyol d'utilitzar la disputa sobre Gibraltar com una "tàctica de distracció" davant un "escàndol de corrupció" com el cas Bárcenas i davant l'elevada taxa d'atur a Espanya i, concretament, a La Línea de la Concepción (Cadis). En un article d'opinió publicat aquest diumenge al diari britànic 'The Daily Telegraph' i titulat "Espanya ha de treure les mans del coll de Gibraltar", Johnson ha afirmat que la situació de tensió actual no ha sigut provocada pel govern del Penyal mitjançant el llançament de blocs de formigó a la badia d'Algesires, on pesquen pescadors espanyols. "Això no és una discussió pels peixos", ha conclòs.
Segons la seva opinió, l'executiu de Mariano Rajoy ha "reactivat els controls" a la frontera i ha recorregut a l'"assetjament general de l'època de Franco" com a "tàctica de distracció". "El senyor Rajoy no només té problemes polítics causats per un escàndol de corrupció, sinó que té una altra dificultat més fonamental", i és que "la taxa d'atur a La Línia és del 36 per cent, mentre que la taxa d'atur a Espanya és del 26 per cent", ha destacat en l'article.
El problema no és Utrecht, sinó Maastricht
"La crisi que afronta el govern espanyol és l'euro, no el dret dels gibraltarenys a pescar a la seva pròpia Roca, el problema avui a Espanya no és el Tractat d'Utrecht, sinó el Tractat de Maastricht", que està "provocant aquesta estranya disputa entre el Regne Unit i Espanya", ha subratllat.
L'alcalde de Londres ha dit que espera que el fet que l'armada britànica hagi de realitzar justament ara unes maniobres al costat del Penyal no sigui només una "coincidència". En aquest sentit, ha expressat el seu desig que el Regne Unit "aparti aviat les mans d'Espanya", que estan posades a la "gola" de Gibraltar, perquè "el que està passant és infame".
Les autoritats espanyoles "estan causant demores i molèsties i ara estan amenaçant de cobrar un impost als vehicles que porten béns" al Penyal, cosa que és "il·legal segons les lleis de la UE" i que a més "suposa un bloqueig", ha afirmat . Als que es pregunten per què el Regne Unit està "permetent que aquest anacronisme colonial enverini les relacions amb Espanya", un país que és "un bon amic i soci a la UE", Johnson els ha contestat que Gibraltar ja era "realment diferent d'Espanya" quan ell el va visitar per primera vegada, fa 30 anys, i ho segueix sent avui dia.
"Aquest desig de ser britànics serà a Gibraltar durant la resta de les nostres vides i més enllà", ha manifestat. Per això, Johnson considera que els habitants del Penyal "mai acceptaran" la sobirania conjunta amb Espanya o un altre "destí alternatiu".
"El meu iot, el meu fill i la meva Roca"
Basant-se en el resultat d'un referèndum celebrat el 2002, el regidor de Londres ha precisat que "el 98 per cent dels gibraltarenys volen ser britànics". "I mentre això sigui així, el nostre deure és protegir i defensar el seu dret a encarregar-se dels seus propis assumptes legítims, d'acord amb les normes de la UE, sense embolics per part del seu veí", ha dit en referència a Espanya.
Finalment, Johnson ha recomanat al govern de Rajoy que no tingui "cap dubte de la força de la determinació britànica", i ha recordat quina va ser la resposta de la reina Elisabet II quan el príncep Carles i la seva dona Diana van viatjar en la seva lluna de mel a Gibraltar, el 1981, i l'executiu espanyol va protestar: "'Són el meu iot, el meu fill i la meva Roca'. Aquest és l'esperit".