Puigdemont demana no distreure's en els preparatius del referèndum i garanteix que l'1-O hi haurà urnes

Pascal nega que el PDECat dubti de l'1-O: "Som garantia que aquest Procés es faci ben fet". Turull insta els contraris a la independència a votar l'1-O perquè "no tindran una segona oportunitat"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i Marta Pascal en un acte del PDECat
Gerard Pruna
18/07/2017
4 min

BarcelonaDesprés de dues setmanes convulses arran de la crisi de Govern, el PDECat ha volgut exhibir aquest dimarts unitat i compromís amb el referèndum. Un acte a la plaça de la Concòrdia a Barcelona en el marc de la campanya pel 'sí' en el referèndum que impulsa el partit ha servit per reunir en un mateix escenari el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; els nous consellers Jordi Turull i Joaquim Forn; l'exconsellera de la Presidència, Neus Munté; la coordinadora general del partit, Marta Pascal, i la líder de la federació del partit a Barcelona, Mercè Homs. Durant l'acte Puigdemont ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i ha garantit que l'1-O hi haurà urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Prova que l'acte havia de servir per refermar la unitat del partit ha sigut el discurs de Pascal, que ha volgut començar la seva intervenció negant que el partit "tingui dubtes" i estigui "barallat". "No tenim cap dubte. Som necessaris perquè aquest Procés vagi endavant. Som la garantia que aquest Procés es faci ben fet. Sense el PDECat no hi ha estat i el Procés no arriba a bon port", avisa.

Abans, la primera a prendre la paraula ha sigut Homs, que ha volgut començar l'acte remarcant el compromís del PDECat amb el referèndum. "No tenim por de fer res", ha avisat la presidenta del PDECat a Barcelona, que ha afirmat que el Partit Demòcrata té molt clar que el dia 1 d'octubre els catalans votaran i que a més guanyaran els partidaris de la independència.

Aprofitant que l'acte se celebrava a Barcelona, el PDECat ha fet de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, l'objecte de moltes de les seves crítiques. Així, Homs ha assegurat que el PDECat de Barcelona es compromet a lluitar perquè l'alcaldessa, Ada Colau, "no es desviï" i col·labori amb el referèndum facilitant l'obertura de col·legis electorals. "El PDECat de Barcelona ens comprometem que el govern de la ciutat, que és tebi, no es desviï del camí i ens ajudi a fer que el dia 1 els ciutadans de Les Corts puguin exercir també el seu dret a votar", ha avisat.

També el conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha aprofitat la seva intervenció per fer retrets a l'espai que representa Colau, al qual ha criticat la seva ambigüitat de cara al referèndum. "Es diuen comuns però mai tenen un posició comuna, i es diuen Catalunya Sí que es Pot però sempre diuen que no es pot", ha ironitzat. A més, s'ha mostrat convençut que finalment els votants d'aquest espai s'inclinaran pel 'sí' a la independència perquè "l'equidistància no serà possible". "O estaràs amb els que defensem la democràcia, o estaràs amb els que utilitzen les clavegueres de l'Estat per combatre la democràcia", ha avisat.

A l'acte també hi ha participat el conseller d'Interior, Joaquim Forn, que també ha reservat algun dard contra l'alcaldessa de la ciutat. Així, ha criticat els que menystenien durant la campanya de les últimes eleccions municipals la importància que l'alcalde de la capital catalana fos independentista com Xavier Trias. "Avui s'ha demostrat que no tenir un alcalde sobiranista no ajuda a fer que la capital de Catalunya estigui al costat de tots els municipis", ha avisat.

Referèndum amb garanties

Turull ha sigut l'encarregat d'explicar com s'ha preparat el referèndum. Després ha insistit que la votació tindrà totes les garanties, i fins i tot més que unes eleccions convencionals perquè aquest cop hi haurà observadors internacionals. En aquest sentit, ha subratllat que la llei del referèndum remet en el preàmbul als tractats internacionals i ha avisat que qui els incompleix és el govern espanyol. Per això ha animat tothom a anar a votar, especialment els contraris de la independència, perquè si no hi van, ha dit, "no tindran una segona oportunitat".

En la mateixa línia, Munté, que ha rebut l'escalf del seu partit després de deixar divendres el Govern, ha reivindicat la feina de l'executiu i ha lamentat que mentre la Generalitat intenta donar la veu a tothom -tant als del 'sí' com als del 'no'-, l'Estat no permet votar tampoc als contraris a la independència.

De Mandela a Puigdemont

L'últim a prendre la paraula ha sigut el president de la Generalitat, que ha sigut presentat per Pascal comparant-lo amb Nelson Mandela a través d'un poema de Miquel Martí Pol que diu "potser cal un gest desmesurat per capgirar la història". El president ha volgut començar llançant un missatge per aturar els dubtes sobre la compra d'urnes i ha garantit que l'1-O n'hi haurà.

Tanmateix, ha fet una crida a no distreure's amb els preparatius del referèndum perquè "només és un instrument" i l'important no són les urnes sinó "el que diran les paperetes que hi haurà dintre". Puigdemont ha opinat que la generació actual "té la responsabilitat de culminar bé allò que fa tants i tants anys que va començar", i ha agraït tant als nous consellers com als que ja han marxat la seva feina i el seu compromís. "Gràcies a vosaltres no només votarem sinó que farem el millor país", ha afirmat abans de llançar un avís a l'Estat: "Respecteu la democràcia, no hi tireu les clavegueres".

stats