Una iniciativa legislativa popular defensarà el dret dels valencians a tenir una radiotelevisió pública pròpia

Personalitats de la cultura, l'esport, la ciència o la universitat donen suport a una campanya que necessita 50.000 signatures per arribar a les Corts Valencianes

Alguns dels membres de la societat valenciana que donen suport a la ILP. / PRATS I CAMPS
Salvador Almenar
25/02/2014
3 min

ValènciaEl comitè d'empresa de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) i una vintena de personalitats valencianes dels àmbits de la cultura, la ciència, l'esport, la universitat, el dret o l'hoteleria integren la comissió promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) per un servei públic de ràdio i televisió en valencià.

Amb aquesta iniciativa que s'ha presentat avui al Palau de Cerveró de València es vol fer partícip tota la societat valenciana en la defensa d'una radiotelevisió pública "necessària per vertebrar" el país, segons han destacat els promotors. Aquesta és una altra de les vies, a banda de la judicial, que s'ha volgut obrir per tractar d'aconseguir que el País Valencià torne a rebre informació en la seva llengua després que el passat 29 de novembre cessessin les emissions de Canal 9 i Ràdio 9 per ordre del govern d'Alberto Fabra.

El president del comitè d'empresa de RTVV, Vicent Mifsud, ha destacat en la roda de premsa que el País Valencià és l'"única comunitat autònoma amb llengua pròpia que no disposa de mitjans audiovisuals públics per a la seva difusió" i per tant el govern valencià no "està respectant" la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries subscrita per l'estat espanyol, segons la qual "els poders públics han de garantir la creació d'almenys una ràdio i una televisió en les llengües protegides" per aquest document, "com és el cas del valencià".

Amb la ILP es vol que les Corts Valencianes debatin una proposició de llei per a la creació d'un servei públic de radiotelevisió en valencià. Per aconseguir que la iniciativa legislativa popular arribi al Parlament són necessàries un mínim de 50.000 signatures, que s'hauran de reunir en un màxim de quatre mesos després que les Corts hagin ratificat la ILP. Avui s'ha presentat la iniciativa al Parlament valencià i en un termini d'uns 30 dies la cambra podria validar-la.

En cas de reunir les 50.000 signatures –un fet que els promotors estan segurs que s'aconseguirà–, després les Corts Valencianes s'haurien de pronunciar sobre el projecte de llei, i donar pas a la seva tramitació o no. En aquest punt, la ILP podria ser rebutjada i no debatre's en el plenari gràcies als vots de la majoria absoluta del PP.

A banda dels treballadors de Radiotelevisió Valenciana, a través del comitè d'empresa, nombroses personalitats ja han fet palès el seu suport a aquesta ILP. La comissió promotora d'aquesta iniciativa legislativa popular està formada per Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València; Ramon Ferrer, president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; Josep Lluís Albinyana, jurista i primer president del Consell Preautonòmic (1978-1979); Joan Francesc Mira, escriptor i president d'Acció Cultural del País Valencià, i el també escriptor Rafael Chirbés.

També són membres de la comissió Josep Maria Perea, president de la Plataforma d'Iniciatives Ciutadanes d'Alacant; Josep Almeria, president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana; Ferran Gadea, president de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians; Antoni Mayor, president de la patronal hotelera de Benidorm; Pere Borrego, president de la Falla Na Jordana; Rubén Penya, vicepresident de Gaiata número 8 de Castelló; Lluís Amat, promotor cultural i foguerer d'Alacant; Josep Cabanes 'Genovés II' i Waldo Vila, pilotaris; Carmen Amoraga, escriptora i guanyadora del Premi Nadal 2014; Xavier Sarrià, cantant d'Obrint Pas; Manuel Boix, pintor i premi nacional d'Arts Plàstiques el 1980; Mar Esquembre, professora de dret constitucional a la Universitat d'Alacant, i Anna Lluch, cap del servei d'hematologia i oncologia mèdica de l'Hospital Clínic de València.

stats