Prevenir i curar el càncer
La setmana passada l’ARA va publicar una entrevista al Dr. Josep Ramon Germà, que ens deia: “El 40% dels càncers es podrien evitar amb prevenció”. Mala alimentació, infeccions, manca d’exercici, alcohol i tabac produiran milers de càncers a Catalunya si no fem res per evitar-ho.
Aquesta setmana l’Institut Català d’Oncologia celebra el seu 20è aniversari. M’han convidat a parlar sobre l’equilibri entre el benefici clínic i la sostenibilitat econòmica en oncologia. Ho faré des del vessant d’economista i com a expacient que va haver de ser tractat.
Els recursos econòmics són limitats i les retallades, si bé no han deixat ningú sense tractament, han allargat el temps d’espera per ser operat. Endarrerir mesos l’extirpació d’un tumor disminueix les probabilitats de curació. És una vergonya.
Dues reflexions. U. Necessitem alguna mena d’auditoria social sobre els nostres impostos. Amb el pressupost del tramvia de la Diagonal es podrien reduir a la meitat aquestes llistes d’espera. Els quiròfans estan buits a les tardes. No vull fer demagògia i ja sé que l’Ajuntament no s’ocupa de sanitat. Però són els nostres impostos. El debat sobre la sostenibilitat econòmica de l’oncologia canviaria bastant si apliquéssim criteris més racionals en la despesa pública.
Dos. La despesa en prevenció és mínima. Som voluntaris i associacions privades els que ens mobilitzem per la prevenció. Per exemple, la SCATT (Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Tabac) ha creat una web en què exfumadors expliquen com van aconseguir deixar-ho. Us animem a deixar de fumar.
Però amb aquestes iniciatives no n’hi ha prou. Hem de guanyar aquesta batalla. I ho farem només si posem recursos suficients tant per curar com per prevenir.