11/04/2016

Més mitjans per reforçar la lluita contra el jihadisme

2 min

Els recents atemptats de Brussel·les i París han posat en estat d’alerta les forces policials de tot Europa. També a Catalunya s’han activat les alarmes, que ja estaven en un nivell 4 en una escala de 5, i s’ha reforçat la presència policial al carrer i en els punts vulnerables. Catalunya, segons han avisat diversos experts, és un dels potencials focus de grups de suport al jihadisme i ja fa temps que la vigilància policial s’ha extremat. Ara els Mossos volen intensificar la seva investigació en aquest àmbit per localitzar de manera més efectiva possibles cèl·lules jihadistes. Per això, la policia catalana té previst ampliar el nombre d’investigadors de la seva àrea d’informació que analitza els potencials perills per a la seguretat de Catalunya procedents de l’exterior. Com que, per qüestions administratives, encara no ho pot fer via oposicions, ha posat en marxa un altra via consistent a traslladar entre 30 i 60 agents d’altres unitats d’investigació del cos policial perquè s’incorporin al grup que investiga el jihadisme.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquesta reestructuració interna que s’ha posat ara en marxa coincideix amb la intensificació de la vigilància a les presons per identificar la potencial radicalització dels interns. Són uns mecanismes que ja existien i que ara es reforçaran. A les presons catalanes no hi ha interns jihadistes perquè la competència antiterrorista depèn de l’Audiència Nacional i la majoria de condemnats estan concentrats en presons espanyoles fora de Catalunya. La vigilància, doncs, se centrarà en els presos comuns susceptibles de radicalitzar-se.

La lluita antiterrorista, però, sovint ha comportat friccions amb la Policia Nacional i en alguns moments hi ha hagut desavinences amb els Mossos d’Esquadra, quan han portat investigacions pròpies sobre el terrorisme jihadista, sempre sota la direcció de l’Audiència Nacional. Com han demostrat els atemptats de Brussel·les, el que cal a Europa és més cooperació entre les policies i els aparells d’investigació dels diferents estats. Resulta difícil d’entendre que aquesta coordinació no es pugui donar entre les diferents forces d’ordre públic de l’Estat.

stats