"L'austeritat és una gran mentida"
Susan George protagonitza la segona xerrada del cicle sobre la identitat europea 'DO Europa', al Centre Cultural El Born
BarcelonaL’activista i pensadora francesa d’origen nord-americà, Susan George, ha afirmat aquest dijous que "l'austeritat és una gran mentida". Ha criticat durament el creixement, "un concepte imbècil", segons ha ressaltat. I ha fet una proposta: "Reclamo una transició ecològica: tenir el mateix però sense créixer".
En el marc del cicle 'DO Europa', la sèrie sobre la identitat d'Europa presentada per Mònica Terribas i organitzada per l'Ajuntament de Barcelona al Centre Cultural El Born, dins dels actes del Tricentenari, George ha rebutjat el discurs de l'austeritat, que, segons ha dit, no té el suport de cap estudi. "No funciona, no garanteix el creixement ni la creació de llocs de treball", ha afegit.
Ha lamentat que el discurs imperant de l'austeritat ha provocat que la desigualtat creixi i que l'atur duri més temps. I ha advertit que "condueix a un desastre total".
Governs en mans de les multinacionals
George ha acusat aquest dijous els governs occidentals de "governar en nom de les multinacionals i els bancs". Els ciutadans, ha assenyalat, "són víctimes d'un sistema neoliberal cruel en què la gent rica, la classe Davos, dicta les polítiques, per a les empreses i per als bancs. Tenen els govern a la butxaca".
Ha alertat sobre la deflació a Europa que ha provocat una caiguda del consum i un empobriment de tot el continent. Ha recordat que els japonesos van viure una situació similar durant dècades.
L'exactivista de Greenpeace ha afirmat que les elits econòmiques estan aprofitant l'oportunitat "per prendre el que la gent ha guanyat des del final de la segona guerra mundial. Per destruir tot el que hem aconseguit".
Catalunya i Espanya
Tot i que ha aclarit que no és una experta en política espanyola, George també s'ha referit al procés sobiranista català. Considera que la votació i la celebració d'un referèndum és legítima, però que tot i que és positiu tenir més autonomia, "no seria positiu abandonar un estat gran com Espanya".
La ciutadania pot recuperar la iniciativa
George, que és membre de la junta directiva del Transnacional Insitute, ha ofert algunes receptes per reconquerir la democràcia per part de la ciutadania. En primer lloc ha advertit que cal fer-ho amb unió. "Ningú pot recuperar la democràcia per si mateix", ha dit. Cal buscar partits, grups o associacions amb idees afins i treballar plegats.
I cal, ha remarcat, lluitar a nivell global. "No es pot guanyar amb la lluita d'un sol país", ha considerat. I ha qualificat de depriment el nul impacte que les manifestacions a Espanya o a Portugal van tenir en la política.
Valors compartits
"La democràcia s'ha de conrear cada dia perquè, si no, la pots perdre. I això està succeint ara", ha lamentat George. Ha reivindicat els valors de la Il·lustració i de la revolució americana i ha denunciat que aquests valors "estan sent desafiats".
Ha insistit en diverses ocasions amb el valor de la unió, d'unir-se per lluitar plegats contra aquestes elits. I s'ha referit a una frase per il·lustrar que hi ha esperança: "Semblen tan alts perquè nosaltres estem de genolls".
Europa unida
La pensadora francesa ha reclamat més europeisme. "Seria un desastre permetre que Europa se separés. Ha de canviar Europa des de dins sense destruir el que s'ha fet fins ara", ha assenyalat.
Ha rebutjat de ple que els països de la UE abandonin l'euro i tornin a les seves monedes i ha animat a la gent a votar en les properes eleccions al Parlament Europeu. George ha aprofitat per demanar el vot per les formacions del Partit de l'Esquerra Europa, que té el grec Alexis Tsipras com a candidat per presidir la Comissió Europea.
Ha alertat que els grups d'ultradreta com el Front Nacional francès estan aconseguint capitalitzar la insatisfacció de la gent amb les polítiques dels governs dels darrers anys. I ha lamentat que aquests grups obtindran un gran suport en les properes eleccions.