Un psicòleg mentider decep el món acadèmic holandès
Descobreixen que Diederik Stapel, un dels psicòlegs més prestigioses del país, hauria falsejat les dades d'almenys 30 publicacions científiques. Alguns dels seus articles s'han publicat a revistes de prestigi com 'Science'
La HaiaEl món acadèmic holandès no ha pogut amagar la seva sorpresa i indignació aquesta setmana en constatar que un dels psicòlegs socials més prestigiosos del país, Diederik Stapel, ha inclòs dades inventades en almenys 30 de les seves publicacions, algunes de les quals es van publicar en revistes de reconegut prestigi com Science.
Encara que la sospita del frau va sortir a la llum el passat mes de setembre, quan van cessar el psicòleg de les seves funcions com a degà a la Facultat de Ciències Socials i del Comportament de la Universitat de Tilburg (sud d'Holanda), aquesta setmana s'ha sabut que l'engany ha durat almenys vuit anys.
Durant aquest temps, hauria falsejat desenes de publicacions i esquitxat les investigacions i les carreres dels becaris que treballaven sota la seva supervisió.
La comissió encarregada d'investigar el cas de Stapel, encapçalada pel psicòleg lingüístic Willem Levelt, ha posat sobre la taula les dades que corroborarien l'engany. No obstant, les investigacions sobre el cas encara no han finalitzat. La comissió vol saber, entre altres coses, si la tesi de Stapel, doctorat "cum laude" el 1997 per la Universitat d'Amsterdam, també es va nodrir de dades falses o modificades a la seva conveniència per tal de confirmar les pròpies hipòtesis.
Seguint les recomanacions de la comissió, les universitats de Groningen (al nord del país) i Tilburg, on el psicòleg treballava des del 2006, l'han denunciat per frau i falsedat de documents davant del ministeri fiscal holandès.
Qui fins ara era un dels psicòlegs socials més mediàtics i prestigiosos d'Holanda ha reconegut el frau a través d'un comunicat, en el qual s'ha avergonyit de la seva actitud i l'ha justificat “per la pressió per publicar”.
Alguns dels estudis més mediàtics de Stapel, simpatitzant d'organitzacions contra la cria en massa d'animals per al consum, conclouen que la gent que menja carn és més agressiva que la vegetariana.
L'objectivitat d'aquestes publicacions s'ha posat en dubte després de descobrir-se el frau.
El cas va sortir a la llum després que uns estudiants de doctorat de Stapel alertessin que el professor no els deixava participar en la recollida de dades, entre les quals es van detectar errors estadístics.